– Plötsligt en dag var kompisgungan, som barnen hade längtat efter, och som nyligen blivit inköpt, bortgrävd. Det var grävmaskiner där och halva skolgården var avstängd. Vi fick information från fritapersonalen att där skulle det bli en förskola, en paviljong, för de har inte plats på förskolan i Ljunga, säger en förälder.
– Först var det de som var fem år som skulle få plats här, men ändrades sedan till att de nya, ettåringar, skulle komma dit.
Vilket skulle innebära att man skulle behöva bygga staket, då små barn inte kan samsas med skolbarn på samma skolgård.
Nästa besked var att det inte skulle bli någon förskolepaviljong. Då hade man redan gjort markarbeten, dragit el och vatten och gjort en väg för matleveranser.
– Någonstans brister det i deras planering och långsiktighet. Det här är inte rätt vare sig mot föräldrarna eller barnen. Ur ett samhällsekonomiskt perspektiv kan man ju också fundera på hur skattepengarna bättre kunnat nyttjas, säger föräldern.
Förskolepaviljongen, med plats för 16 barn, skulle ha stått på baksidan av skolan. På framsidan byggs en annan paviljong som skolan ska använda, då Dagsbergsskolan inte är handikappanpassad.
– Förskoleverksamheten är extremt svårplanerad, säger Nina Appelqvist, sakkunnig vid utbildningskontoret.
Det finns en regel i skollagen som säger att en kommun är tvungen att tillhandahålla en förskoleplats inom fyra månader.
Enligt Appelqvist försöker man alltid lösa det så det blir bäst för både barn och föräldrar, och enligt närhetsprincipen.
– När det är så här snabba ryck måste vi ibland jobba efter parallella spår. Vi måste nästan bygga rälsen när tåget går.
Beställningen på en paviljong gjordes, samtidigt som man utredde vilken lösning som skulle bli bäst.
– Vi jobbade efter spåret att femåringarna skulle dit, eftersom de är äldst och det här var på en skola.
Sedan visade det sig att det "utifrån organisatoriska och pedagogiska skäl" inte var det bästa alternativet, då man hade varit tvungen att plocka femåringar från olika grupper. Inte heller för de allra yngsta var paviljongen det mest optimala.
– Då tänkte vi om helt.
Enligt Appelqvist har alla barn - två väntar på besked - kunnat erbjudas en skälig plats, inom rimligt köravstånd.
Samtidigt ligger det en beställning hos lokalförsörjningen på 30 platser i Ljunga. Hur det ska lösas tittar man nu på. Det är inte uteslutet att en paviljong åter kan bli aktuell.
I den långsiktiga planeringen ligger också en förskola i Marby.