Bönder som får guld
Ragnhild, 61, och Håkan Nilsson, 67, på Vikbolandet belönas med Svensk Mjölks guldmedalj för sin förstklassiga mjölk. En guldmedalj som de får ta emot av kung Carl XVI Gustaf vid en ceremoni i Stockholm den 18 februari. - Det känns väldigt roligt och ett bevis på att vi lyckats hålla hög kvalitet på mjölken under många år, säger Håkan Nilsson.
Foto: Fotograf saknas!
För att få medaljen måste man ha levererat mjölk av högsta kvaliteten under 23 år. Vad är receptet bakom den mångåriga, högklassiga mjölkproduktionen? - Det handlar om mycket och noggrant arbete varje dag året runt, säger Håkan Nilsson. Jag försöker alltid hålla rent i ladugården och ha ut mycket strö i boxarna, så att korna håller sig rena och friska. Dessutom har vi satt in en effektiv ventilation i ladugården. - Det är också viktigt att korna får bra och rent foder, så det är vi alltid noga med. För faktum är att ju bättre kvaliteten är på mjölken, desto mer betalt får man också för den. - Och har man som vi bara en liten besättning på 48 kor, är varje extra krona värdefull att få in. Dessutom är det viktigt för självkänslan att mjölken är förstklassig, för man vill ju inte släppa kvaliteten på det man levererar. Tur också
- Ändå vill jag nog lägga till att man måste ha tur också, om man ska lyckas hålla så här hög kvalitet på mjölken under så lång tid. Bland annat måste mjölkmaskiner och disken fungera hela tiden. Hur mycket mjölk får ni i snitt per ko och dygn? - De bästa korna kan mjölka cirka 50 liter per dygn och idag har vi en som kommer upp i den mängden. Men snittet är betydligt mindre och totalt ger våra kor cirka 10.000 liter per år och ko. Hur fungerade ekonomin för ett par år sedan, när mjölkpriset var mycket dåligt? - Då var det tuffa tider och många mjölkbönder som slutade. Det var problematiskt för oss också, men tack vare att vi även haft inkomster från spannmålsodling och skog, har vi fått ekonomin att gå ihop hyggligt, säger Håkan Nilsson. - Numera känner vi att man återigen får hyggligt betalt för allt jobb man lägger ner på mjölken, säger Ragnhild Nilsson. Och det är ju positivt att det inte bara handlar om en livsstil... Länets bästa ko
Har ni fått tidigare priser för mjölkkvaliteten? - Ja, lokalt har vi fått brons-, silver- och guldplakett för mjölkkvaliteten och 1993 ett pris för att en av våra kor blev utsedd till Östergötlands bästa låglandsko. - Den gången var landshövdingen prisutdelare och nu blir det alltså kungen själv som delar ut guldmedaljer. Det ser jag fram emot! Hur länge tänker ni hålla på med mjölkproduktionen? - Det får vi se, säger Håkan Nilsson, för det är meningen att vår son Dag ska ta över gården framöver och då blir han den sjätte generationen här på Berga, sedan släkten kom hit 1842.
Svensk Mjölks guldmedalj är den högsta utmärkelse man kan få i Sverige för mjölkens kvalitet. För att få den måste man ha levererat förstklassig mjölk i minst 23 år. Guldmedaljen i sig fyller 50 år i år och har ända sedan starten 1958 överlämnats av en representant för kungahuset. 59 mjölkbönder från hela landet får guldmedaljen i år, varav två från Östergötland.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!