Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Bondens glassjobb

Tomas Gunnarsson är säkerligen Sveriges första glassbonde!  - Ingen aning, men jag har inte hört talas om någon mer bonde som börjat producera glass, säger Tomas som driver Sänkdalens gård på Vikbolandet tillsammans med frun Gunilla.

När Tomas Gunnarsson råkade få se att Glasskompaniet på Albrektsvägen var till salu slog han till. Och idag producerar han ekologisk glass enligt ett helt nytt recept.

När Tomas Gunnarsson råkade få se att Glasskompaniet på Albrektsvägen var till salu slog han till. Och idag producerar han ekologisk glass enligt ett helt nytt recept.

Foto: Sandberg Niclas

VIKBOLANDET2009-05-28 03:00
Men varför just glass, mitt bland all vanlig produktion av mjölk, kött, växter och rapsolja? - Det var en ren slump. Jag såg att välkända Glasskompaniet på Albrektsvägen i Norrköping var till salu. Det slutade med att jag köpte det och producerar nu ekologisk glass enligt ett nytt recept, med hjälp av gårdens ekologiska produkter i form av mjölk, grädde och äggulor samt en del andra ingredienser. - Så vi tog över alla maskiner från Glasskompaniet och har kvar tillverkningen på Albrektsvägen, men i framtiden planerar jag att flytta glassproduktionen hit ut på Vikbolandet. - Vi har redan idag personal, som tillsammans fyller ungefär sex heltidstjänster och jag är sån som hela tiden tittar efter nya projekt. Så efter glasspremiären, som vi smygstartat med men som officiellt startar på fredag, har jag funderingar på ytterligare två projekt, som jag jobbar på. Till vem ska glassen säljas? - Till butiker, stormarknader och restauranger i Norrköping och Östergötland, men även till Stockholm, som förstås är en stor marknad att bearbeta. Närproducerad
- Men när det gäller rapsoljan, som vi producerar och säljer sedan tidigare, som närproducerad, märker vi att folk inte köper den, när den kommer för långt från Vikbolandet, för då tycker inte konsumenterna att det är närproducerad längre. - Så det blir nog samma sak med glassen, det vill säga att eftersom vi marknadsför den som närproducerad, finns också den största marknaden i vårt närområde. Enbart vanilj
Producerar du många olika smaker? - Än så länge är det enbart vanilj, som vi nu tycker att vi lyckats få riktigt bra smak på. Närmast breddar vi nu med chokladglass och sen jordgubbsglass. - Jag kan nämna att det är vår dotter Julia, som ritat etiketterna till våra nya glasspaket och det känns ju kul att familjen är inblandad i glassatsningen. Hinner du med någon semester, med tanke på alla bollar du har i luften?
- Första åren som bonde hade jag ingen semester och fortfarande jobbar jag lika mycket som två normala heltider, säger Tomas. Så att vara bonde är väl lite av ett kall, samtidigt som det också är hemskt kul. - Jag tycker aldrig det känns jobbigt. Och så bor man fint på landet och lever med årstiderna samtidigt som man har familjen omkring sig. - Men numera försöker vi komma ifrån någon gång under vintern, när det lugnar ner sig lite på gården. - För det mesta reser vi då iväg och åker skidor. Men nu i vintras var vi i Egypten och det var en riktigt häftig upplevelse och avkoppling från lantbrukarlivet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om