Folkbladet träffar Theres Stark, chef för VA och renhållning, i VA-kontoret vid Tåbyvägen på torsdagsmorgonen. Vi har planerat in en tur för att reda ut varifrån Söderköpingsborna får sitt vatten och hur reningen går till.
– Vi har ju hårt vatten med ganska mycket kalk i Söderköping om man jämför med till exempel Norrköping men då ska man komma ihåg att vi inte tillför klor, säger Mikael Fransson, drifttekniker på VA-enheten.
– Det beror på att vi till största delen tar från grundvattnet 20 meter ner och använder naturlig rening medan Norrköping tar ytvatten från Glan som kräver mer rening. Jag tycker att vårt vatten är bättre för människan men kanske sämre för disk- och tvättmaskiner.
Första anhalten på rundturen är ytvattentäkten Strodammen vid Fullerstad. Härifrån tas det ytvatten som ska tillföras i processen för att göra vattnet mjukare ut till kund.
– Enbart det naturliga grundvattnet blir så hårt att det hamnar över gränsvärdena. Därför blandar vi upp det med Strodammens ytvatten och då blir värdena helt acceptabla, säger Mikael Fransson.
I Fullerstad finns också ett reningsverk där en första partikelrening görs.
– Det är egentligen den enda reningen där kemikalier används, vi tillsätter något som kallas ekoflock för att få bort partiklar i vattnet som också filtreras genom sandfilter. Eftersom detta gör vattnet surt tillsätter vi också lite lut här, informerar Theres Stark.
Från detta reningsverk pumpas vattnet vidare till en damm längre ner mot staden som fungerar som ett långsamfilter där vattnet (2000 kubikmeter per dygn) rinner ner genom grusbäddar – en process som ska ta 14 dagar. Det blandas då med grundvattnet som tas upp av grundvattenpumpar på 20 meters djup och går vidare till ännu ett reningsverk där vattnet luftas.
– Det här är den sista anhalten, sedan är vattnet färdigrenat. Här görs också den sista provtagningen på utgående vatten från verket, berättar Theres Stark.
Härifrån pumpas vattnet åt två håll: De platta och låglänta delarna av staden får sitt vatten direkt härifrån men det går också till vattentornet som förser högt liggande stadsdelar som till exempel Broby, Husby backe och Tyketorp med dricksvatten.
– Vi har också reservkraft här i händelse av strömavbrott, det hoppar igång inom 15 sekunder så att det inte ska bli några störningar i vattenleveransen till våra kunder, säger Mikael Fransson.
Söderköpings vattentorn ser man toppen av när man kommer på genomfarten från Norrköpingshållet. Det är den sista anhalten på vår rundtur och det suger lite i benen när man vandrar de 123 trappstegen uppför spiraltrappan. Men väl uppe slås man av utsikten över Söderköping åt alla väderstreck.
– Tornet fylls endast på nattetid, vi försöker hålla vatten till en nivå av 20-21 meter i tornet, berättar Mikael Fransson som tillägger att om pumparna i vattenverket som förser de lägre liggande delarna av staden av någon orsak skulle stanna finns även möjligheten att använda vattentornet.
– Då öppnar sig en kran så hela Söderköping får vatten från tornet men då töms det förstås också ganska snabbt.
Så går det alltså till för att få ut vattnet (i genomsnitt 2200 kubikmeter per dygn) till samtliga av Söderköpings stads vattenkranar. Sammanlagt har kommunen sju vattenverk: i Söderköping, Västra Husby, Östra Ryd, Mogata, Bottna, S:t Anna och Gäddvik. För tillsynen av verksamheten står Miljö- och hälsoskyddskontoret.
011-200 472