Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Vattenråd nystartar

Större delen av Söderköpingsåns avrinningsområde lider av övergödning. Nu vill kommunen återstarta ett vattenråd för att ta tillvara engagemanget hos de som bor runt ån.

Stilla flyter ån. Söderköpingsån lider av övergödning och gifter. Nu vill man bilda ett vattenråd för att hitta vägar att förbättra statusen.

Stilla flyter ån. Söderköpingsån lider av övergödning och gifter. Nu vill man bilda ett vattenråd för att hitta vägar att förbättra statusen.

Foto: Patrik Selsfors

Vattenmiljö2016-10-19 10:00

Det har tidigare funnits ett vattenråd i Söderköping men detta har tappat i tempo de senaste åren: Nu vill Söderköping tillsammans med Valdemarsvik, Norrköping och Åtvidaberg se en återstart som förhoppningsvis kan samla fler intresserade.

– Rådet har funnits i mer eller mindre stor omfattning och att det inte varit så aktivt nu beror väl på att det måste finnas folk som är engagerade. Nu vill vi ha en omstart och utöka den lilla grupp vi har, säger Sandra Ljungdahl, energi- och klimatstrateg på Söderköpings kommun som tillägger att man har representanter från naturskyddsföreningen, LRF och länsstyrelsen men alltså behöver bli fler.

Man vill även ha in de som bedriver verksamhet av olika slag runt ån.

– Ja, förutom organisationer vill vi till exempel ha med lantbrukare. Vatten passerar stora områden och det är väldigt många som på olika sätt använder detta vatten. Vi hoppas att man kan inspirera varandra till att på olika sätt att höja vattenkvaliteten. Några exempel kan vara hur man söker stöd för fosforfällor eller hur man ska gå tillväga för att skapa eller restaurera våtmark, förklarar Sandra Ljungdahl.

Söderköpingsån ligger i ett område med mer än 50 procent jordbruksmark och enligt länsstyrelsen är de största problemen övergödning men också miljögifter. Ån mynnar ut i Slätbaken vilket är en orsak till att de inre delarna av viken är kraftigt belastad av kväve och fosfor.

– Statusen på ån visar inga stora förändringar på senare tid, det har i alla fall inte blivit sämre, berättar Sandra Ljungdahl som tillägger att det tar lång tid innan åtgärder slår igenom i vattnets kvalitet.

Så mycket större skäl att hitta olika sätt att förbättra vattnets kvalitet så fort som möjligt. Därför bjuder alltså kommunen in till en informationsträff och omstart av vattenrådet som ska äga rum tisdagen den 25 oktober i kommunhuset.

– Det är bra om så många som möjligt vill hjälpa till att formulera de önskemål och krav som behöver ställas för att påverka arbetet med den gemensamma och viktiga resursen som våra vattenvägar utgör, kommenterar Sebastian Bolander, kommunekolog i Söderköpings kommun.

För Norrköping, Söderköping, Valdemarsvik och Åtvidabergs del leds vattenförvaltningen av Vattenmyndigheten för Södra Östersjöns Vattendistrikt som finns på länsstyrelsen i Kalmar. Vattenråd är frivilliga organisationer som ger möjlighet till lokal förankring av vattenförvaltningen.

Söderköpingsåns avrinningsområde

Hela avrinningsområdet består av två större vattengrenar: Storån,/Lillån samt Hällaån (Gusumsån och Tvärån).

Till området har Slätbaken förts då denna domineras av tillrinningen från Söderköpingsåns avrinningsområde.

Hällaån, eller Tvärån som den där kallas, är ytvattentäkt för Söderköpings tätort. Vatten tas ur ån vid Strodammen uppströms Viggeby kraftstation.

Vattenmyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om