Hour of Code började som en timmes introduktion till datavetenskap. Syftet är att avdramatisera "att koda", att visa att alla kan lära sig grunderna och att öka mångfalden inom it-branschen. I dag är det en världsomspännande satsning på datavetenskap, där allt börjar med en timmes programmering, men utvecklar sig i en massa olika initiativ.
Över 148 000 skolor deltar, varav 428 i Sverige. På Nyhemsskolan medverkar hela grundskolan, grundsärskolan och fritidshemmet.
– Framtida yrken kommer troligtvis innehålla programmering. Det är jätteviktigt att skolan förbereder för en framtid vi inte känner till, säger Tangra Brussander, rektor för årskurs F-6 och grundsärskolan.
Vem som helst kan arrangera en Hour of Code var som helst. Det finns "en-timmes-övningar" på över 45 språk.
– Det finns övningar från fyra år upp till universitetsnivå. Det handlar om att skapa en förförståelse för dataspråket och visa att det inte behöver vara så komplicerat, säger Tangra.
Grundsärskoleeleverna Alma Lejon, 13, Amanda Pettersson, 14, och Filip Vianden, 15, har gjort olika övningar under veckan.
– Vi har lärt oss kontrollera hur ett bi kan förflytta sig och att programmera sin kompis. Vi har fått se en instruktionsvideo om programmering, säger Alma.
– Det svåraste var att få biet att göra rätt saker, säger Filip.
– Det är roligt. Det svåraste är matematiken, säger Amanda.
Klasslärarna Cecilia Friberg och Lina Liljedahl prisar satsningen.
– Det är bra träning. Det abstrakta tänkandet övas, precis som tålamodet och koncentrationen, säger Cecilia.
– Vi tränar också "höger och vänster" i olika övningar, tillägger Lina.
Tangra Brussander berättar att även de flesta förskolor i kommunen deltar. Grundskolelärarna har fått inspirationsföreläsningar som förberedelse inför veckan.
– Alla elever får ett certifikat efteråt. Vi hoppas verkligen att det här blir en tradition. Jag vill speciellt lyfta fram att man är en del av en helhet. Vi sitter i olika länder, men gör samma saker. Det spelar ingen roll om du befinner dig i Ghana, USA eller Sverige. Det skapar en global känsla, en "vi-känsla". Eleverna lär sig att det finns en hel värld och att det går att vara en del av något stort. Det är fantastiskt, konstaterar Tangra Brussander.