Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Brister åtgärdades aldrig

Det är upp till arbetsgivaren att se till att man är trygg på sitt jobb. Där har Kolmårdens djurpark brustit. Inte heller har man vidtagit de åtgärder som Arbetsmiljöverket ålagt. Det var andemeningen när åklagarsidan höll slutplädering i målet om vargattacken på Kolmården 2012.

Åklagare. Jan Olof Andersson.

Åklagare. Jan Olof Andersson.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Vargattacken2016-11-14 21:30

Turerna kring vargattacken på Kolmården 2012 har varit många. Åklagare Jan Olof Andersson och Linda Schön har genomgående menat att Kolmårdens djurpark och före detta zoologiske chefen Mats Höggren ska stå till svars som vållande till den attackerade 30-åringens död.

Folkbladet har tidigare skrivit om hur den före detta chefen riskerar upp till sex års fängelse om han döms. I rätten i går stod det klart att åklagarsidan väljer att yrka på villkorlig dom och dryga böter, om rätten finner det gällande att Höggren döms. Man yrkar också på fyra miljoner kronor i företagsbot för Kolmårdens djurpark.

Exakt vad som hände i varghägnet den där dagen kommer vi aldrig att få veta. Det finns inga vittnen till attacken och inga kameror som kan avslöja händelseförloppet.

– Det vi vet är att hon den här dagen går in ensam i varghägnet. Hon hade med sig en mobiltelefon. Hon saknar skyddsutrustning. Hon saknar en komradio. Det här hägnet saknar reträttvägar, säger Jan Olof Andersson som är väldigt kritisk till att Kolmården inte haft som rutin att alla anställda ska ha med en komradio vid vistelse i hägnet. Det har varit valbart. Vissa har haft det, andra inte.

– Enligt min mening är en mobiltelefon ingen tillräcklig säkerhet. För det första måste du knappa in och ringa samtalet och hoppas på att personen i andra änden svarar och att du har täckning. För det tredje vet du inte var den som svarar befinner sig. En komradio når flera kanaler samtidigt och man kan få hjälp från flera håll.

Jan Olof Andersson drar paraleller till vargincidenter utomlands, där personalen kunnat komma till snabb undsättning, och därmed hunnit avbryta allvarligare incidenter.

På Kolmården kunde närmsta personal vara allt från 100 till 400 meter bort från Sökahägnet, där attacken skedde. Eftersom man inte ansåg vargarna vara ett farligt djur fanns det inte varken brandsläckare eller distraktionsutrustning inne i hägnet som är 6400 kvadratmeter stort.

Klockan nio på morgonen såg kollegan NN i livet för sista gången.

11:18 kom samtalet till SOS-alarm.

11:20 kom en polispatrull till platsen.

11:30 ser patrullen NN i hägnet – dödad av vargarna.

I sitt slutanförande visar åklagaren bilder från hägnet. På utsidan sitter ett tjockt hänglås. För att öppna hänglåset måste personen innanför lirka ut en arm och låsa upp inifrån.

– Det här är i åklagarens mening ingenting man kan kalla för en reträttväg, säger Jan Olof Andersson.

Vidare påvisade åklagarsidan att samma arbetsmiljöbrister som påtalats innan vargattacken kvarstod även efter olyckan.

Jan Olof Andersson visar också upp dokument, skrivna av djurparken som svar på kritik från Arbetsmiljöverket. I dessa står bland annat att man arbetar på ett digitaliserat system för tillbudsrapporter.

Något sådant system infördes aldrig. Arbetsmiljöverket kontrollerade aldrig uppgifterna från parken eftersom de svar de fått om åtgärder ansågs tillfredsställande.

Det är dessa pusselbitar sammanlagda som åklagarsidan menar ligger till grund för en fällande dom.

På fredag återupptas rättegången. Då är det försvarets tur att hålla slutanförande.

Åtalet

Kolmården djurparks tidigare zoologiske chef, Mats Höggren, står åtalad för arbetsmiljöbrott innefattande vållande till annans död, grovt brott.

I åtalet beskrivs brottet som grovt "eftersom gärningen innefattat ett medvetet risktagande av allvarligt slag" och att Höggren "gjort sig skyldig till försummelse av allvarligt slag".

Åtalet stödjer sig bland annat på:

Brottsbalkens skrivningar om vållande till annans död, arbetsmiljölagens skrivningar om arbetsgivarens ansvar för en god arbetsmiljö i form av bland annat riskanalyser, åtgärder för att minimera risker samt information till anställda om riskhantering, samt

Arbetsmiljöverkets föreskrifter om ensamarbete, systematiskt arbetsmiljöarbete samt arbete med djur.

Straffskalan för grovt vållande till annans död rymmer fängelse i lägst ett år till högst sex år.

Åklagaren har yrkat att djurparken åläggs att betala en företagsbot på fyra miljoner kronor.

Källa: Stämningsansökan från Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om