I februari i år sökte föräldrarna till den då drygt ettåriga flickan vård på vårdcentralen då de misstänkte att flickan var glutenintolerant. Flickan visade flera visade tecken på att hon skulle ha den kroniska tarmsjukdomen. Bland annat hade hon minskad aptit och svullen mage. Föräldrarna påtalade för läkaren att de misstänkte glutenintolerans men fick till svar av läkaren att flickan var förkyld. Misstanken om glutenintolerans antecknades inte vid besöket, enligt anmälan.

En månad senare sökte föräldrarna återigen vård för flickan då hon åt allt mindre och hade svårt att få i sig vätska. Vid tillfället togs några prover, bland annat ett blodprov. Föräldrarna påtalade att ett blodprov inte är tillförlitligt för att fastställa eller utesluta glutenintelorans, de behövde göra en biopsi istället. Detta viftades bort av läkarna, enligt anmälan.

Bara några dagar senare sökte föräldrarna återigen vård, den här gången på barnakuten på Vrinnevisjukhuset. Flickan hade rasat mer i vikt och hade fortfarande svårt att få i sig mat och dryck. Vid detta tillfälle menade läkarna att flickan var förstoppad och familjen fick åka hem med magmedicin till flickan.

Redan dagen efter fick flickan föras akut till sjukhus då hon var orkeslös och började kräkas. Även denna gång blev föräldrarna och flickan hemskickade med en uppmaning att återkomma om tillståndet förvärrades.

Ännu ett besök på akuten bara några dagar senare då flickan stundtals inte var kontaktbar. Föräldrarna påtalade ännu en gång att de misstänkte glutenintolerans men läkaren hänvisade till blodprovet som utförts. I slutet av april sökte föräldrarna vård för flickan då hennes ben inte längre bar. Vid det tillfället frågade en läkare direkt om flickan var utredd för glutenintolerans, då hon var ett "skolboksexempel" på detta.

Biopsin genomfördes men bara dagar därefter behövde flickan läggas in på akuten ytterligare en gång då hon var svårt undernärd. Läkarna bekräftade då att flickan var glutenintolerant. "Hade hennes symptom och vår oro tagits på allvar i februari hade hon inte behövt utsättas för detta fysiska lidande" skriver föräldrarna i sin anmälan. Föräldrarna förväntar sig enligt anmälan att både vårdcentralen och Vrinnevisjukhusets barnakut gör varsin lex Maria-anmälan så att ingen annan behöver drabbas av detta.