- Jag tyckte de såg mindre värda ut än nya Ikea-möbler, försvarade sig 30-åringen i går under den näst sista rättegångsdagen i Regnaholmshärvan i Norrköpings tingsrätt.
30-åringen står åtalad misstänkt för skyddande av brottsling och grov skadegörelse. Händelsen den här åtalspunkten handlar om utspelade sig kring den 1 augusti år 2001. Det rör sig om ett av de, enligt åklagaren, fingerade inbrotten, på Regnaholms slott i Finspångs kommun som den huvudåtalade 58-åringen med anknytning till slottet står bakom, inbrott där möbler för svindlande belopp förts bort.
Möbler som tillhör bland annat delägare till slottet och ett dödsbo.

<span class="mr">Fejkat inbrott
</span>Kammaråklagare Hans Isaksson menar att 58-åringen, som förnekar brott, fejkat inbrott genom att krossa fönsterrutor och den här gången fört bort antikviteter för en miljon kronor, varav möbler värda 600 000 förts till Södra Finnö. Försvarsadvokaterna vill ha ner de värderingsbeloppen till hälften.
30-åringen som arbetade på en flyttfirma blev god vän med 58-åringen och hjälpte honom också privat med olika tjänster. Han berättar hur han fått i uppdrag att hämta sex stycken stolar på Regnaholm för renovering. Han föreslog själv att han skulle köra dem till sin fars sommarställe på Södra Finnö, där det fanns plats att "skrapa och måla".

<span class="mr">Till Södra Finnö
</span>Han berättar hur det när han kom med lastbilen stod fler möbler på trappan till slottet, bland annat två byråar, ett bord, ytterligare någon stol, en kristallkrona och ett par porslinsskålar. Allt lastades in och fördes till Södra Finnö i skärgården, där det stuvades in i ett förtält till en husvagn.
Flera av möblerna var från 1700-talet. På åklagarens fråga om han inte måste ha förstått att det var "jättefina möbler" svarade 30-åringen att de var trasiga och att hans far undrat vad det var för skit han släpat ut.

<span class="mr">"Olustigt"
</span>När 30-åringen sedan förstod att en inbrottsstöld på Regnaholm anmälts samma dag konfronterade han 58-åringen.
- Han bedyrade att det var hans saker.
I själva verket tillhörde antikviteterna i huvudsak en av delägarna till slottet som förvarat mycket värdefulla möbler där inför bland annat fotografering till böcker om antika möbler.
30-åringen berättar om hur olustigt det kändes att ha saker från Regnaholm hos sig och om hur han frågat 58-åringen vad han skulle göra med dem. Svaret han fick var :"Gör dig av med dem". Av tidigare förhör har det framgått att han uppmanats av 58-åringen att slå sönder dem eftersom denne inte ville hamna i fängelse. 30-åringen förstörde möblerna och sänkte kristallkronan i havet.
58-åringen säger att han inte minns så mycket eftersom han mådde psykiskt dåligt. Han medger att han givit 30-åringen i uppdrag att renovera ett antal stolar, men hävdar att de skulle tillbaka till slottet.