Det var i slutet av oktober som vård- och omsorgskontoret gjorde en lex Sarah-anmälan då ett allvarligt missförhållande rapporterats i en bostad med särskild service. En personal i verksamheten hade då vid två tillfällen riktat allvarligt hot om våld gentemot en brukare, för att få till stånd ett sexuellt umgänge. Personalen lyckades dock inte.
– Det var berörd brukare som själv berättade om det som inträffat, säger Helen Franzén, socialt ansvarig samordnare.
Kommunen i inledde då en utredningen, som nu är klar och skickad till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo). Kommunen har vidtagit flera åtgärder sedan händelsen. Däribland arbetsrättsliga åtgärder avseende den berörda medarbetaren.
– Vi bedömer det här som allvarligt. Den anställde arbetar inte kvar, säger Helen Franzén.
Man har även tagit fram ett överenskommet arbetssätt för att säkerställa att allvarliga händelser som drabbar brukare fångas upp och hanteras på ett korrekt sätt, samt att samtal som metod i större utsträckning används för att fånga upp brukarnas mående och eventuella allvarliga händelser.
Utredningen visade nämligen att det bland annat fanns brister i att systematiskt hantera olika synpunkter på verksamheten som lämnas av de boende i servicebostaden. Det fanns även brister i att följa upp orsaker till att brukare tackar nej till stöd, samt att det saknades ett gemensamt och överenskommet arbetssätt för att fånga upp brukarnas mående.