Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Smakar det så...

Skolköket i Vånga skola är numera ett av de finaste i Norrköpings kommun. En rejäl förvandling från i våras, då kommunens miljö- och hälsoskyddskontor underkände köket. - Vi har satsat cirka två miljoner kronor på det här skolköket, vilket var nödvändigt eftersom det tidigare var i så dåligt skick, säger Jan Ekman hos kommunens lokalförsörjningsenhet.

- Pannbiff och potatis är gott, men favoritmaten är köttbullar och makaroner, avslöjade eleven Dennis Johansson som här ses i Vångaskolans nyrenoverade matsal, som döpts till "Smaklöken".Foto: Robert Svensson

- Pannbiff och potatis är gott, men favoritmaten är köttbullar och makaroner, avslöjade eleven Dennis Johansson som här ses i Vångaskolans nyrenoverade matsal, som döpts till "Smaklöken".Foto: Robert Svensson

Foto: Robert Svensson

VÅNGA2010-09-22 03:00
- Så det var en nödvändig renovering, som nu förvandlat skolköket till ett modernt mottagningskök, det vill säga där man tar emot huvudrätten varm från ett annat kök och själva lagar potatis, ris eller pasta och även gör i ordning salladsbuffén på plats.Är det även förberett för att ta emot kyld mat framöver?- Ja, det är föreberett för detta, om det blir aktuellt framöver och ännu längre fram finns tankar på att bygga ett tillagningskök i Vånga, säger Jan Ekman, men det ligger i så fall längre fram i tiden.Allting nytt
Anne Gerdtman Persson är föreståndare för Vånga skolkök och säger så här om sin nyrenoverade arbetsplats:- Det här nya köket känns jättehärligt. Jag har fått nya maskiner, nya tak och golv och ny ventilation. Så det mesta är nytt och fräscht.Varifrån kommer den varma maten?- Den får jag hit varje dag i varmvagn från Vickelbyköket i Skärblacka och det fungerar bra, säger Anne Gerdtman Persson. Idag kommer det exempelvis pannbiff och brunsås.- Sedan kokar jag själva pasta, potatis eller ris och jag gör även salladsbuffén till lunchen. Dessutom lagar jag även frukost och mellanmål själva, till de 150 barn som går här på skolan.Vad säger du om planerna på att få kyld mat istället för varm?- Det ser jag fram emot, säger Anne Gerdtman Persson. Då kan jag ta fram lite i taget och spara resten, jämfört med idag då jag ställer fram all varm mat som kommer i sina kantiner och sedan slänger allt som inte går åt. Så idag blir det väldigt mycket svinn.- Med kyld mat får jag samma situation som på många restauranger, där man också tar fram kyld mat och värmer upp vartefter beställningarna kommer in. Och enligt experter ska näringsvärdet rent av vara bättre i kyld mat, som slipper stå uppvärmd under mer eller mindre lång tid.Drömmer du även om ett tillagningskök, där all mat lagas här i Vånga?- Drömma kan man ju göra, men det som gjorde att det blev ett mottagnings- och inte ett tillagningskök vid renoveringen, var att köket är för litet. Då hade man varit tvungen att bygga till och då hade det kostat mycket mer.- Men jag tycker att det fungerar jättebra som det är idag och sedan får vi se när och om förändringen med kyld mat kommer till stånd framöver.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om