- Helt klart är att vi nu ska lägga ner nya vatten- och avloppsledningar, men vem som lägger ner fiberkabeln, är inte klart än, säger projektledaren Rickard Kalm på Norrköping Vatten.
- Det blir i alla fall inte Norrköping Vatten, utan vi förbereder bara för någon annan aktör, när vi ändå gräver upp den här sträckan.
Varför då nya Va-ledningar till Vånga?
- Det är så att de gamla vatten- och reningsverken i Vånga är så gamla att de måste bytas ut och istället för att bygga nya, lägger vi ner nya ledningar från Norrköpingsnätet, säger Rickard Kalm. Och vi fortsätter helt enkelt att dra ut de ledningar som redan finns utdragna till Skärblacka från Norrköping.
- Vi börjar gräva ner ledningarna under vecka 43 i år från Skärblackas gamla vattenverk i riktning mot Vånga och allt ska vara klart den 1 september 2012. Då det ska finnas kommunalt vatten från Borgs vattenverk vid Glan i ledningarna i Vånga och ny spillvattenledning, som tar avfallet från Vånga ända ner till Slottshagens reningsverk i Norrköping.
Och kostnaden?
- Vi kommer att landa på cirka 20 miljoner kronor för hela jobbet, inklusive pumpstationer och markavtal med fastigheterna längs ledningsvägen. Stadspartner vann upphandlingen och blir vår entreprenör för det här jobbet, som handlar om sex kilometers ledningsdragning.
Billigare drift
- Visserligen hade nybyggnation av vatten- och avloppsverken i Vånga kostat mindre, men på sikt blir driftkostnaden billigare för en ledning jämfört med verk. Dessutom ser vi ledningarna som en miljövinst för Vånga, eftersom ingen nu behöver ha egna reningssystem i framtiden.
- Jag kan även lägga till att ledningsstorleken räcker för dubbelt så många hushåll, som det finns idag i Vånga. Så vi bygger för framtiden och kanske för andra områden i närheten av Vånga, som exempelvis Vångasund.
300 i Vånga
Hur många hushåll berörs av de nya ledningarna?
- Det är cirka 250 personer som bor i Vånga och dessutom kommer vi att koppla in de fastigheter som bor längs ledningsvägen och vill komma med.
- Här har vi samarbete med kommunens miljö- och hälsokontor, som åker ut och letar icke godkända avlopp och som nu kan kopplas in och bli mer miljövänliga.