Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Känns fint att göra något för andra"

På lördag reser Elin Fredriksson till Tanzania tillsammans med en handfull andra optiker.Uppdraget: utföra synundersökningar och dela ut glasögon till behövande i landet.– Det känns fint att få möjligheten att göra något för andra människor, säger Kolmårdsbon.

Till Tanzania. På lördag reser Kolmårdsbon Elin Fredriksson till Tanzania med ett gäng andra optiker för att utföra synundersökningar och dela ut glasögon till behövande.

Till Tanzania. På lördag reser Kolmårdsbon Elin Fredriksson till Tanzania med ett gäng andra optiker för att utföra synundersökningar och dela ut glasögon till behövande.

Foto: Privat

VÄLGÖRENHET2018-02-28 12:00

Här i Sverige är det inga svårigheter att testa sin syn och skaffa sig ett par glasögon om så behövs, men så ser det inte ut i alla delar av världen.

Långt därifrån.

I Tanzania till exempel, som är ett av världens fattigaste länder, är behovet av synhjälpmedel stort.

Men tack vare insatser från Sverige kan i alla fall en del av befolkningen där glädja sig åt att få hjälp med sina synproblem.

Sedan 2013 har nämligen Specsavers hjälpt barn och vuxna genom projektet "Ge syn".

Svenska folket får lämna in sina begagnade glasögon till butiker runt om i landet, sedan rengörs de, mäts och sorteras innan ett team med optiker tar med sig glasögonen till Tanzania.

I år har man valt att fokusera insatsen på folkgruppen massajerna.

– Ett par glasögon kan göra enorm skillnad. Med god syn ökar möjligheten att utbilda sig, arbeta och försörja sig själv och sin familj och det kan därför bli en hjälp ut ur fattigdomen. Därför känns det fantastiskt att det har varit ett så stort intresse från svenska folket att lämna in glasögon, säger Marita Bertilson, vd på Specsavers i ett pressmeddelande.

En av de som ska resa med till Tanzania i år är Elin Fredriksson från Norrköping.

Hon har jobbat på Specsavers i över tio år och länge varit nyfiken på det här projektet.

– Jag har tyckt att det är en bra grej och är väldigt stolt över att företaget faktiskt gör något fint för andra människor i andra delar av världen. Nu kände jag att jag väldigt gärna skulle vilja följa med den här gången så jag skickade in en ansökan, säger hon.

På lördag bär det av mot Afrika. Elin och de andra optikerna kommer att vara på plats i en vecka och hjälpa så många de kan. De kommer att sätta upp så kallade "eye camps" där de kommer genomföra synundersökningar och dela ut glasögon.

– Jag har länge velat göra något för andra människor och hjälpa till med välgörenhet. Här kände jag att jag kunde bidra med något via min yrkesroll och det känns jättekul.

Är det många som lämnat in sina glasögon?

– Gud ja. Bara här i vår butik har vi fått hur mycket glasögon som helst. Allmänheten hjälper verkligen till med att lämna in gamla glasögon. Man får sortera och ta med sig de bästa. De som lämnar in sina glasögon kan även få se vem som får just deras glasögon. Det kan vara en häftig känsla att se att de verkligen kommer till nytta, säger Elin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om