På sin Facebooksida går polisen i Valdemarsvik och Söderköping ut med en varning för inbrottstjuvar. Flera inbrott har ägt rum i kommunerna under senaste veckorna. Dessutom har flera så kallade ”rekningar” gjorts - det vill säga att tjuvarna åker och kollar läget vid bostaden innan de slår till.

– Det är oftast så, när det handlar om till exempel utländska grupperingar som gör inbrott, att man åker och kollar vart man ska göra inbrotten innan, säger Björn Öberg, presstalesperson vid polisen.

I samband med inbrott har flera drabbade kunnat observera sko- och däckspår.

"Polisen arbetar både uniformerat och civilt mot dessa ovälkomna besök vid era bostäder/gårdar", står att läsa på Facebooksidan. Dessutom uppmanar poliserna i Valdermarsvik och Söderköping att tipsa dem.

– Man kan tipsa när man ser fordon som inte beter sig på ett normalt sett, utan ser ut att åka och kolla av hus eller bostäder som verkar vara tillfälligt övergivna, säger Björn Öberg.

Enligt polisen bör grannar samarbeta mot inbrottstjuvarna, genom att hålla uppsikt åt varandra om man är bortrest en längre tid.

– Allmänheten är alltid våra bästa ögon och öron. Vi är beroende av bra tips för att förebygga och lösa brott, säger Björn Öberg, presstalesperson vid polisen.