Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Nytt koncept ska upptäcka våld i hemmet

Genom konceptet ”trygga hem” ska våld i hemmet upptäckas tidigare – och motverkas.

Intressant! Anders Kessling och Milischia Rezai från Arbetsmarknadsdepartementet tycker att "Trygga hem" som Petra Blom Andersson initierat är viktigt.

Intressant! Anders Kessling och Milischia Rezai från Arbetsmarknadsdepartementet tycker att "Trygga hem" som Petra Blom Andersson initierat är viktigt.

Foto: Carolina Nilsson

VÅLD2018-02-21 15:00

Det är det kommunala bostadsbolaget Hyresbostäder och Norrköpings kommun som står bakom konceptet. 70 anställda hos Hyresbostäder ska utbildas i att känna igen – och våga lita på sin magkänsla – när det kommer till våld i hemmet.

– Nästan dagligen är våra medarbetare ute och hälsar på i bostäderna och när de väl är där ska de nu ta på sig andra glasögon – inte bara jobbglasögon – utan vara med observanta på vad de ser, förklarar marknadschef Lars Löfgren.

Det var Petra Blom Andersson, kommunens samordnare mot våld mot barn och unga i hemmet, som kom på idén i höstas.

– Jag ringde upp och presenterade idén och Hyresbostäder var inte sena att hänga på. Vi måste jobba med trygga hem, om det är någonstans barnen ska vara trygga är det när de kommer hem och sätter nyckeln i dörren, säger hon.

Hyresbostäders bosociala stöd jobbar redan med de problem som uppstår ute i beståndet, genom ”trygga hem” är tanken att upptäcka problemen i ett tidigare stadie.

– När vi blir inkopplade har det ofta gått väldigt långt. Genom trygga hem kommer vi att fånga upp signalerna vi får i ett systematiskt arbete, säger Torbjörn Lennström, bokonsulent på Hyresbostäder.

Inom kommunen gör man redan ett stort arbete på flera håll för att upptäcka och motverka våld i hemmet.

Trygga hem blir ytterligare ett, allt för att på ett så tidigt stadie som möjligt upptäcka problem. Eller – åt andra hållet – ge människor en väg att på ett enklare sätt vända sig till någon för att berätta om sin situation. Såväl föräldrar, syskon, barn eller andra i närheten.

– Vi gör det här för att öppna upp olika vägar för att ge trygga uppväxtvillkor. Alla ska vara trygga med att veta att någon tar hand om det som man berättar. Trygga hem ska ge en signal till familjer att ”här kan vi få hjälp”, säger Petra Blom Andersson.

Aktörerna är noga med att poängtera att det inte handlar om 70 personer som ska komma hem till människor och spionera eller agera ”polis”.

– Absolut inte! Tvärtom, vi har helt andra arbetsuppgifter. Men vi är mycket därute, det handlar om att jobba vidare med trygghet, att vara lite mer medmänsklig, visa lite civilkurage och framför allt; om du ser något som känns lite konstigt så var inte rädd för att skicka den signalen vidare, säger Lars Löfgren, som även uppmanar andra kollegor i branschen att följa samma väg.

Arbetet i Norrköping har även uppmärksammats i regeringskansliet och på tisdagen fanns Anders Kessling och Milischia Rezai från Arbetsmarknadsdepartementet på Portalen för att få veta mer.

– Det är väldigt intressant att komma hit och höra hur man kan göra. Det breda arbetssättet Norrköping har, med en politisk ambition, är unik. Det går inte bara att reducera det till att det är en socialtjänstfråga eller polisiär fråga, säger Anders Kessling.

Milischia Rezai är uppvuxen i Hageby och har bott i ett tiotal lägenheter i området.

– Jag är glad att vara tillbaka i Hageby och se att Norrköping och Hyresbostäder går före! Samhället kliver in, vilket är oerhört glädjande. Det här är ofta skambelagda frågor och barn vill oftast inte ta kontakt med myndigheter, säger hon.

Trygga hem

Är ett systematiskt arbetssätt för att upptäcka och motverka våld i hemmet på ett tidigt stadie.

70 anställda inom Hyresbostäder ska utbildas i att upptäcka våld i hemmet när de är ute i bostäderna.

Signaler som fångas upp ska sedan tas omhand systematiskt.

Flera bostadsbolag får gärna hänga på.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om