Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

M öppnar för nya samarbeten

Moderaterna öppnar för samarbete med alla partier, utom i praktiken V och SD. Här är M:s förhandlingsgrupp efter valdagen.

Moderaternas förhandlingsgrupp är redo för samtal efter valdagen. Christer Frey, Sophia Jarl, Bengt Sand och Ingrid Cassel.

Moderaternas förhandlingsgrupp är redo för samtal efter valdagen. Christer Frey, Sophia Jarl, Bengt Sand och Ingrid Cassel.

Foto: Susanna Beskow Norgren

VAL 20182018-09-06 19:00

Valet 2014 ledde fram till nya samarbeten, då S bildade Kvartetten tillsammans med KD, C och L. Valet 2018 kan enligt M leda till ytterligare nya samarbeten.

Den av M utsedda förhandlingsgruppen består av oppositionsrådet och gruppledaren Sophia Jarl och oppositionsrådet Ingrid Cassel, som även är kretsordförande, Christer Frey och så Bengt Sand som är den som ska leda förhandlingarna.

Bengt Sand, som kommer från företagsvärlden och sitter i styrelsen för Rådhus AB, beskriver sig själv som pragmatiker.

M presenterar åtta punkter som förhandlingsgruppen tar med sig till eventuella förhandlingar efter valdagen:

Höjda lärarlöner, att kommunala bolags verksamhet inte ska konkurrera med privata företag, enkla jobb, att utbilda arbetslösa till vårdbiträden och barnskötare, varm mat till äldre, att äldres upplevda trygghet ska avgöra i beslut om säboplats, krav på motprestation för nyanlända, rätt resurser till förskolor och skolor och att kommunen ska ta över helansvaret för bredband på Vikbolandet.

På frågan vilka M vill sätta sig med vid förhandlingsbordet svarar Sophia Jarl:

– Vi utgår från två saker: söndagens resultat, och att vi ska sitta vid ett förhandlingsbord och se till att vi får ut så mycket moderat politik som möjligt.

Kvartetten vill fortsätta styra Norrköping. M vill i första hand styra Norrköping i en borgerlig allians, men stänger inga dörrar.

– Det är ett väldigt öppet läge, hur en majoritet i Norrköping ska se ut, säger Sophia Jarl.

M ser sig som vågmästare efter valdagen. Att Lars Stjernkvist (S) skulle styra i minoritet skulle vara ett svagt styre, menar Jarl. Hon tror också att det utifrån opinionssiffrorna blir svårt att få till en borgerlig majoritet.

Det räcker inte för Kvartetten att ta in MP, menar M. Om Kvartetten i stället tog in M skulle det räcka, men med det följer krav på ledande positioner på viktiga poster. Det kan också bli ett läge där S skulle kunna styra med M och ett parti till, som KD, menar M.

V och SD får svårast att komma med i något samarbete, menar M. Vid pressträffen markerade M tydligt mot SD.

– SD kommunalt är väldigt svaga i hur de tänker att de ska styra Norrköping, säger Sophia Jarl som också säger att M ligger långt i från SD värdemässigt.

– Det finns två saker som vi aldrig kommer att acceptera och släppa fram som moderater, och det är en företagsfientlig politik och en främlingsfientlig politik, säger Sophia Jarl och nämner att det funnits SD-motioner i fullmäktige som varit främlingsfientliga.

Fakta

Den moderata förhandlingsgruppen är beredd att efter valdagen förhandla med andra partier i regeringsfrågan i Norrköping, även Socialdemokraterna, för att få en stabil majoritet.

Ambitionen är att få igenom så mycket moderat sakpolitik som möjligt.

Moderaterna kommer aldrig att gå med på en kommunalpolitisk agenda som är rent företags- eller främlingsfientlig.

Förhandlingsgruppen kommer att rådgöra med den nya moderata kommunfullmäktigegruppen under eventuella förhandlingar.

Nyheter i valet, en treprocentsspärr och utjämningsmandat, kan fördröja valresultatet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om