Det säger kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernkvist (S).
Han har reagerat på en rubrik i Folkbladet, "Kommunala vaktbolag är olagliga", en rubrik som han menar är missvisande. Det som föreslås i Norrköping kan man göra med nuvarande lagstiftning, säger han. Han menar att det handlar om två olika diskussioner, en i Stockholm och en i Norrköping,
Polismyndigheten i landet har begärt en översyn av lagen om ordningsvakter, med anledning av att lagstiftningen inte följt med i samhällsutvecklingen.
Frågan har aktualiserats genom att kommuner vill anlita ordningsvakter för trygghetsskapande bevakningsuppdrag i allt större omfattning. Enligt nuvarande lagstiftning är det inte möjligt för polisen att bevilja tillstånd för så stora områden som kommunerna önskar.
– Upprinnelsen till det här är att en moderat arbetsgrupp och även Stockholms kommun har ansökt om att man ska kunna använda ordningsvakter mer än i dag, att man ska kunna använda dem för att patrullera i städerna generellt, medan dagens lagstiftning säger att ordningsvakter ska ha specifika uppdrag, det ska vara kopplat till en arbetsplats eller till ett centrum, säger Lars Stjernkvist.
– Det är för att det ska vara en tydlig rågång mellan polis och ordningsvakt. Polisen som sköter ordningshållandet kan ta hjälp av ordningsvakter, men då ska det vara för avgränsade uppgifter.
– Det här är vi väl medvetna om. Vårt förslag bygger på den lagstiftning vi har nu.
– Vi vill använda de resurser vi redan i dag lägger på ordningsvakter till en som vi tror bättre organisation, där vi knyter ordningsvakterna närmare övrig kommunal personal, där vi knyter dem till vår organisation för att få en bättre kontinuitet, och för att kunna samarbeta mer med socialtjänst och skola, säger Lars Stjernkvist som tänker sig att ordningsvakterna ska kunna hjälpa till med förebyggande arbete.
Det ska ske i samverkan med polisen och med klart avgränsade uppgifter, säger Lars Stjernkvist.
Så det krävs inte en ny lagstiftning för att ni ska kunna genomföra det här?
– Nej, säger Lars Stjernkvist.
– Det vi vill göra kan man göra med nuvarande lagstiftning.
– Flera kommuner har gjort det här som vi nu utreder, säger Lars Stjernkvist och tar Linköping, som valt ett privat bolag, som exempel.