Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Vaktförslag har stöd i lagen"

Den vaktorganisation som Norrköpings kommun utreder om man ska införa här bygger på gällande lagstiftning.

"Det vi vill göra kan man göra med nuvarande lagstiftning", säger Lars Stjernkvist (S), kommunstyrelsens ordförande.

"Det vi vill göra kan man göra med nuvarande lagstiftning", säger Lars Stjernkvist (S), kommunstyrelsens ordförande.

Foto: Susanna Beskow Norgren

VAKTER2018-06-27 15:00

Det säger kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernkvist (S).

Han har reagerat på en rubrik i Folkbladet, "Kommunala vaktbolag är olagliga", en rubrik som han menar är missvisande. Det som föreslås i Norrköping kan man göra med nuvarande lagstiftning, säger han. Han menar att det handlar om två olika diskussioner, en i Stockholm och en i Norrköping,

Polismyndigheten i landet har begärt en översyn av lagen om ordningsvakter, med anledning av att lagstiftningen inte följt med i samhällsutvecklingen.

Frågan har aktualiserats genom att kommuner vill anlita ordningsvakter för trygghetsskapande bevakningsuppdrag i allt större omfattning. Enligt nuvarande lagstiftning är det inte möjligt för polisen att bevilja tillstånd för så stora områden som kommunerna önskar.

– Upprinnelsen till det här är att en moderat arbetsgrupp och även Stockholms kommun har ansökt om att man ska kunna använda ordningsvakter mer än i dag, att man ska kunna använda dem för att patrullera i städerna generellt, medan dagens lagstiftning säger att ordningsvakter ska ha specifika uppdrag, det ska vara kopplat till en arbetsplats eller till ett centrum, säger Lars Stjernkvist.

– Det är för att det ska vara en tydlig rågång mellan polis och ordningsvakt. Polisen som sköter ordningshållandet kan ta hjälp av ordningsvakter, men då ska det vara för avgränsade uppgifter.

– Det här är vi väl medvetna om. Vårt förslag bygger på den lagstiftning vi har nu.

– Vi vill använda de resurser vi redan i dag lägger på ordningsvakter till en som vi tror bättre organisation, där vi knyter ordningsvakterna närmare övrig kommunal personal, där vi knyter dem till vår organisation för att få en bättre kontinuitet, och för att kunna samarbeta mer med socialtjänst och skola, säger Lars Stjernkvist som tänker sig att ordningsvakterna ska kunna hjälpa till med förebyggande arbete.

Det ska ske i samverkan med polisen och med klart avgränsade uppgifter, säger Lars Stjernkvist.

Så det krävs inte en ny lagstiftning för att ni ska kunna genomföra det här?

– Nej, säger Lars Stjernkvist.

– Det vi vill göra kan man göra med nuvarande lagstiftning.

– Flera kommuner har gjort det här som vi nu utreder, säger Lars Stjernkvist och tar Linköping, som valt ett privat bolag, som exempel.

Fakta

Kommunen lägger i dag 15 miljoner kronor på ordningsvakter, tjänster som köps från bevakningsföretag, allt från akutinsatser till ordningsvakt på biblioteket, eller i Klockaretorpets centrum.

Tanken är att istället, för samma pengar, ha en fast organisation med ordningsvakter, antingen i egen regi eller att kommunen köper av ett bolag, en organisation som både skulle klara av dygnet runt-bevakning och nödutryckningar men också kunna hjälpa till med förebyggande arbete och bevakning av utsatta miljöer.

Kommunfullmäktige har sagt ja till att utreda en sådan vaktorganisation.

Oppositionspartierna M och MP i Norrköping säger nej. M lokalt vill inte satsa kommunala skattepengar på det som polisen borde göra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om