Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Vulkanpåverkan

väderkrönika2015-12-02 14:13

Har du någonsin varit uppe på en vulkan? Jag har själv aldrig varit uppe på en topp, men i alla fall på 5000 meters höjd av Chimborazos totalt 6267 meter. Bortsett från att vara rekreationsområden så påverkar vulkaner, framförallt deras utbrott, oss människor. Dels är det ju den direkta faran vid ett utbrott, men partiklarna i sig kan även påverka klimatet. Ett kraftigt vulkanutbrott kan ha inverkan på både atmosfärens och havets cirkulation genom ändringar av kemiska samt de optiska egenskaperna. Tidigare har man trott att det bara är vulkanutbrotten vid ekvatorn som påverkar klimatet nämnvärt, men nyligen publicerades en studie som antyder att även vulkaner på våra breddgrader kan ha en påverkan. Studien visar att kraftiga vulkanutbrott under sommaren på nordligare breddgrader kan orsaka en kraftig nedkylning av hemisfären. Detta i sin tur kan inducera en El Nino avvikelse nära ekvatorn över Stilla Havet. Lite förenklat så kan man säga att ett utbrott kan leda till att passadvindarna försvagas över Stilla Havet vilket är ett av kraven som krävs för ett El Nino event. Det är en intressant tanke att leka med, att ett vulkanutbrott på Island kan få en indirekt betydelse för hur vädret blir i Kalifornien flera månader efter utbrottet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om