Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Väderord i vardagsspråket

VÄDERKRÖNIKA2011-02-03 15:00

Jag slogs av att många beskrivande ord i språket är på något sätt relaterade till vanliga väderord. Man kan till exempel sitta och kallprata och när något är överdrivet kan man använda tillägget milt sagt.

Det är inte skojigt att få det hett om öronen när frågorna haglar. Då blir man som ett åskmoln i uppsynen och trycket stiger. Det kan ju avhjälpas med att lätta på trycket eller släppa väder. Det kan vara svårt att ge någon en iskall blick om man är lite vindögd, man få då en mera mild uppsyn. I en del beskrivningar kan man läsa att någon stormade in i rummet.

Skulle man bli lite dimmig är det nog dags att gå hem och sova. Då är nog intresset ljumt, eller rent av svalt, för att göra något meningsfullt. Säkert finns det ännu mera sådana ord men jag ska gå över till ett annat ämne där frågorna verkligen haglat.

Ett amerikanskt väderbolag har ju utlovat att vargavintern slår till igen och många har undrat vad vi säger om detta. Vi har bara konstaterat att de långa säsongsprognoserna sällan har något större värde, de är oftare fel än rätt.

När vi tittat på det här företagets hemsida kan man bara konstatera att den prognos de gjorde i höstas, inför vintern, förutsade temperaturer över de normala i november och december och kallare än normalt i januari. Nu blev det precis tvärtom!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om