Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

November enligt bondepraktikan

väderkrönika2014-11-18 14:10

Enligt bondepraktikan skall man den 1 november skära ett spån av en växande ek eller bok. Är spånet torrt, bådar det en varm vinter, är det fuktigt, blir vintern däremot kall. Eftersom den dagen var mulen och med nederbörd på många håll i Sverige så skulle vi alltså få en kall vinter. Hur stämmer detta med senaste månads- och säsongsprognos? Först och främst finns det fler hållpunkter under november i bondepraktikan. Till exempel om Mårten Biskopsdag den 11 november är mulen dygnet runt blir det en ostadig vinter, annars väntas en skarp vinter. Ytterligare tre datum kan utläsas. Om den 21:e blir våt eller dimmig så blir också vintern våt. Om Katarinadagen den 25:e blir vintrig så blir vintern inte långvarig. Slutligen den 30/ november, om Anders braskar så slaskar julen eller tvärtom. Lägger vi ihop allt detta så skulle Bondepraktikan påvisa en mild och lite ostadig vädertyp i Sveriges södra hälft och i norra delen mer torrt väder och tillfällig kyla. Nuvarande månads- och säsongsprognosen påvisar milt väder över större delen av Sverige och lite ostadigare i landets södra hälft. Så på det hela ser det ut som att bondepraktikan är ganska överens med senaste prognoserna. Det är den tillfälliga kylan i norr som skiljer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om