Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Meteorologi med livet som insats

väderkrönika2014-11-20 15:28

I början av 1950-talet hade flera av meteorologins stora namn tillsammans med ledande segelflygare dragit igång ett ambitiöst projekt för att studera atmosfäriska lävågsfenomen i bergskedjan Sierra Nevada i USA. Projektet, Sierra Wave Project, kräver definitivt fler rader än de jag kan erbjuda här. Lävågor tvingas igång i en stabil atmosfär där en bergskedja ligger tvärs vinden. Luften rör sig upp och ner i ett vågmönster lä om bergskedjan och de vertikala hastigheterna i en våg kan vara höga. Med hjälp från SMHI:s Carl-Gustaf Rossby skickades 1951 en svensk segelflygare i väg för att delta i projektet, Karl-Erik Övgård. Den 18 december startade Övgård en flygning som skulle visa sig ödesdiger. I vågorna lyckades han stiga till 10000 meter där han tar ett antal fotografier av instrumentbrädan. Fotografierna avslöjar att syrgasnivån var kritiskt låg och det kan inte ha dröjt länge innan Övgård förlorade medvetandet. Enligt instrumenten som senare bärgades från vraket kan flygplanet ha fortsatt att stiga med en insomnad förare till 16 675 meter innan det troligtvis försattes i spinn och slutligen havererade. Övgård fick dessvärre sätta livet till men 16675 meter är en ännu ej överträffad siffra som avslöjar dessa vågors makt och potential.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om