Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Himlens optiska skådespel

väderkrönika2014-09-10 14:45

Himlen är en scen som kan bjuda på många olika och ibland häpnadsväckande skådespel. Allt från färgglada regnbågar och norrsken till blixt och dunder. Ett annat väderfenomen som faktiskt uppträder nästan lika ofta som regnbågar är den så kallade halon. Detta optiska fenomen kan uppträda i form av en ljusring runt månen eller solen. Halon uppstår då ljuset från solen eller månen bryts och reflekteras i iskristaller som finns i vår atmosfär. De högre molnen vi tidvis ser på himlen, så kallade cirrus- eller fjädermoln består av just iskristaller. Det är alltså bland annat tack vare cirrusmolnen och deras iskristaller som en halo kan bli synlig. Iskristallerna i molnet fungerar som ett prisma. Enkelt förklarat kan man säga att det är ljusets brytning och reflektion på vägen genom iskristallen som ger upphov till det lysande fenomenet. Men, om det vore riktigt så enkelt skulle halon uppträda var och varannan dag. Att den inte gör det beror på att iskristallen, genom vilken ljuset bryts, måste vara utformad på ett visst sätt. En trasig eller för sammansatt iskristall kan inte bryta ljuset på det regelbundna sätt som halofenomenet kräver. Så nästa gång himlen pryds av cirrusmolnens tunna slöjor kan det vara läge att blicka upp mot himlens scen och spana efter halons optiska skådespel.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om