Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Häpnande ljusfenomen på himlen

Under den senaste veckan har vi fått bilder och samtal från journalister om konstiga ljusfenomen. Det har varit stående regnbågar, starka ljussken vid marken och flera solar har även uppträtt samtidigt.

VÄDERKRÖNIKA2010-12-06 12:52

Det som har setts har varit så kallade halofenomen som faktiskt framträder ganska ofta på himlen. Dessa fenomen uppstår när solljuset reflekteras i iskristaller som svävar i atmosfären. Halofenomen blir därför ofta synliga när tunna höga ismoln finns på himlen. Dessa ismoln uppstår i troposfärens högre skikt och är oftast så tunna att den blå himlen kan lysa igenom. Under vintern kan även dessa halofenomen uppstå mycket nära marken då iskristallerna uppträder i form av frostdimma eller dis. Då kan även andra ljuskällor vara orsaken till reflektionen, till exempel gatlyktor. Halofenomenet kan uppträda i olika former. Den vanligaste halon är en ring som framträder på 22 graders avstånd från solen. Den kan vara enfärgad men ibland har den även regnbågens färger. Bisolar är inte heller ett så ovanligt fenomen. Då framträder det en bisol på varsin sida om solen. Något ovanligare är när horisontalcirkeln framträder som ett ljust band på samma höjd som solen och bisolarna. Vid solnedgången kan en så kallad vertikalpelare bildas som ofta kan observeras som en ensam komponent.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om