Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ger uppvärmda hav en varm höst?

väderkrönika2014-08-15 12:39

Haven fungerar som värmebatterier när solen öser värme över oss under sommarperioden. Speciellt en sommar som den här har yttemperaturen haft chans att stiga till drygt 20 grader i de flesta havsområdena runt Sverige. Närmast kusterna har badtemperaturen ofta hållit sig en bra bit över 20.

Kommer vi då ha glädje av den lagrade värmen när höstkylan börjar göra sig påmind? Väldigt mycket beror på om vi får någon period med kraftig blåst. Det varma vattnet finns på ytan av haven och temperturen avtar med djupet. Vid kraftig vind, exempelvis vid en höststorm, sker en omblandning av vattenvolymerna och det kalla djupvattnet kyler ner havsytan. Speciellt hav med stort djup kan därför snabbt få en temperatursänkning när djupvatten förs upp mot ytan. Skulle vi däremot slippa kraftig vind så sker temperatursänkningen betydligt långsammare och då får framförallt de kustnära områdena tydliga effekter långt ut på hösten av den varma sommaren. Framförallt blir höstnätterna utmed kusten avsevärt mycket mildare jämfört med i inlandet. I samband med pålandsvind och situationer med regnskurar blir det också en tydlig förstärkning av skurarna och inte allt för sällan kan åska förekomma långt ut på hösten. Det är också över de varma haven i augusti och september vi ofta ser tromber.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om