Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Tromber

VÄDERBITEN2012-06-04 15:20

På fredagskvällen den 1 juni sträckte sig ett område med regn- och åskskurar från Bohuskusten ner mot Själland och Öresundstrakten. Skurarna rörde sig söderut och det mesta av åskan dog ut under natten. Under lördagsmorgonen aktiverades åter en del åska, nu främst utanför Hallandskusten och ner mot nordvästra Skåne. I samband med detta observerades också flera tromber, bl.a. utanför Glommen strax norr om Falkenberg. Man brukar grovt räkna med att det i genomsnitt uppstår tio tromber per år i Sverige och då framförallt under sommaren. Tromber är mycket små lågtryck som bildas i samband med kraftiga åskmoln. I trombens centrala delar är lufttrycket mycket lågt vilket medför att temperaturen sjunker. Det gör att vattenångan i luften kondenserar till molndroppar varpå den karaktäristiska molnslangen bildas. Det exakta förloppet för hur tromber bildas är inte klarlagt, men de anses uppstå i gränszonen mellan fall- och uppvindar i molnet. I kraftiga åskmoln roterar ofta fallvinds- och uppvindsströmmarna en aning, vilket kan ha betydelse för bildningen av tromber. Luftvirveln brukar ha en diameter mellan 10 och 100 meter och vindhastigheterna kan nå upp i omkring 70m/s. I USA, där de kallas tornados, kan de bli betydligt kraftigare med en diameter på upp mot 1 km och vindar på 140m/s.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om