Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Torka

väderbiten2017-04-11 12:43

De senaste 18 månaderna har det fallit ovanligt lite nederbörd över östra Götaland och södra Norrland. På sina håll så pass lite som hälften av det normala.

Det här har lett till ovanligt lågt vattenstånd i till exempel Vättern och låga grundvattennivåer.

Är det här ett led i klimatförändringen? Det går inte att svara på i nuläget. Vädret varierar naturligt och för att avgöra om vi upplever ett förändrat klimat krävs en längre tidsperiod att titta på. Vanligtvis tittar man på 30-årsperioder. Enligt klimatmodeller väntas både temperatur och nederbörd öka i framtiden. I och med temperaturökningen sommartid väntas också avdunstningen öka och även växtsäsongen förlängas. Det gör att det troligtvis också blir fler dagar med låga vattenflöden och låga grundvattennivåer.

Vattenbristen kan alltså komma att öka i framtiden, framförallt i landets sydöstra del. Det går dock att anpassa sig till framtida klimat via en rad olika åtgärder. Bland annat har Gotland, som sedan länge lidit av vattenbrist under sommarhalvåret, byggt ett bräckvattenverk för att på så sätt trygga vattenförsörjningen på ön.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om