Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Solen lyser himlen är blå, men varför då?

VÄDERBITEN2012-11-15 13:55

?Solen lyser, himlen är blå. Vad det är skönt att leva då. Högt i topp går allas humör och det är det som susen gör?. Detta är en låt som vi sjöng på förskolan och jag tror att den är skriven av Olle Widestrand. Låten passade utmärkt att sjunga under torsdagen i alla fall i Norrköping. ?Solen lyser himlen är blå??, men varför då? Boven i dramat är vår atmosfär. Hade vi inte haft atmosfären så hade himlen varit svart och vi hade kunnat se stjärnor mitt på dagen. Solljuset är sammansatt av olika färger. Träffas våra ögon av alla färger på en gång verkar ljuset vitt, men i atmosfären finns molekyler och partiklar som sprider solljuset åt alla håll. Olika våglängder sprids även olika mycket och kraftigast sprids ljuset med de kortaste våglängderna. Här hittar vi då det blåa ljuset varför det gör sig mer gällande än det gröna, gula eller röda och vi uppfattar himlen som blå. Detta gäller när solen står högt på himlen. Ju längre väg ljuset har att passera genom atmosfären desto mer av det blåa ljuset hinner spridas ut och det ljus som når oss blir mer långvågigt gulrött. Detta bidrar ibland till vackra gulröda bilder vid soluppgång och solnedgång när solen står nära horisonten och sträckan som ljuset måste färdas genom atmosfären är som längst.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om