En kylig morgon med nollgradigt ute kan man också säga att det är 32 grader Fahrenheit. Det låter lite varmare.
Den 14 maj 1686 föddes Gabriel Daniel Fahrenheit. Han var en polsk-nederländsk fysiker som tillverkade mycket noggranna sprit- och kvicksilvertermometrar. Hans temperaturskala fick stor spridning över världen.
Skalan definierades genom att temperaturen hos en blandning av is och salt sattes till 0 grader och den normala kroppstemperaturen (i armhålan) till 96 grader, varav följde att vattnets fryspunkt blev 30 grader. Man frångick senare kroppstemperaturen som utgångspunkt och ersatte den med temperaturen hos kokande vatten, satt till 212 grader (härvid blev vattnets fryspunkt 32 grader).
Den svenske vetenskapsmannen Anders Celsius tog fram en annan termometerskala med nollpunkten vid vattnets kokpunkt (under ett visst atmosfäriskt tryck) och 100° vid snöns smältpunkt.
När skalan vänts (troligen av instrumentmakaren Daniel Ekström) så att fryspunkten sattes till 0° och kokpunkten till 100° accepterades skalan i Sverige och senare i större delen av världen, utom i engelskspråkiga länder som fortfarande använder Fahrenheit.
Följande formel används för omräkning av gradtalen t(°F)=1,8*(°C)+32..