Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Nya moln

väderbiten2017-06-12 11:00

Namntrender är lite som klädmodet, det vill säga det kommer och går med snabba växlingar. När det gäller namn på moln, är det dock inga stora förändringar som har gjorts sedan dagens molnnamn introducerades på 1800-talet. Den blyga amatörforskaren Luke Howard presenterade då ett indelningssystem för moln, där molnen delades in i både latinska och beskrivande namn. Hans system vidareutvecklades under 1800-talet och 1887 fastslog Uppsalameteorologen Hugo Hildebrandsson tillsammans med en brittisk forskare en lista på 10 molntyper baserade på Howards system. Ett par år senare kom den första officiella molnatlasen ut, som sedan förfinats under 1900-talet, senast 1987. En stor förändring gällande molnatlasen och molnens namn gjordes dock i våras. På Världsmeteorologidagen som varje år infaller 23 mars uppdaterades den internationella molnatlasen, som tills vidare endast finns på webben. Det mest fascinerade med atlasen är att det tillkommit tolv nya typer av moln. Även moln som är artificiellt skapade av människan. En av de nya molntyperna är Asperitas, som beskrivs som vågor på havet som man kan se underifrån. Spännande med nymodigheter på himlen!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om