Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Krimkriget och Sveriges första vädertjänst

Väderbiten2013-07-25 14:42

Med tre rum och kök och en årsbudget på 6000 riksdaler öppnades den första vädertjänsten i Sverige i Vetenskapsakademins hus i Stockholm. Vädrets makter hade intresserat människan i urminnes tider, men det var först på 1800-talet som vädertjänster organiserades runt om i Europa. Anledningen var en häftig storm som härjade över Svarta havet i samband med Krimkriget den 14 november 1854, som vållade svåra förluster för den engelska och franska flottan. Efteråt visade det sig att dagarna innan den 14 november hade det stormat i flera europeiska länder och man drog då slutsatsen att en storm kanske kunde förutses.

Första vädertjänsten upprättades i Paris och med hjälp av telegrafen började väderinformation spridas runt om i Europa på 1860-talet. Det dröjde ytterligare ett decennium innan portarna slogs upp till den svenska vädertjänsten, Statens Meteorologiska Centralanstalt, SMHI:s föregångare. Den första väderprognosen sändes ut 1881 och löd "Fortfarande västliga vindar med klar himmel i södra och mellersta Skandinavien. ”Prognosen var tyvärr helt fel, nästa dag var det helmulet i hela Skandinavien. Trots den usla starten lät man sig inte nedslås. Inom kort fick ett flertal tidningar dagliga väderprognoser.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om