Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Faller det iskorn eller kornsnö?

VÄDERBITEN2013-02-13 15:04

Då vädret växlar mellan tö och kyla kan det falla s.k. underkylt regn vilket ofta medför besvärligt väglag. När relativt varm luft med plusgrader kommer in tillräckligt snabbt mot ett område med minusgrader lägger den sig över den kalla luften som är tyngre. Nederbörd faller som regn genom det varma luftlagret, men kyls sedan av i det kallare lagret närmast marken. Är det undre lagret tillräckligt tunt hinner regndropparna inte frysa till is utan når marken som underkylt regn, alltså med en temperatur under fryspunkten. När dropparna möter en fast yta, som vägbanor, fryser de till is.

Det förekommer även underkylt duggregn som faller ur moln nära marken, även om den omkringliggande luften har en temperatur under 0 grader. Dessa mindre droppar fryser även de till is när de når marken.

Om de större dropparna skulle hinna frysa innan de når marken bildas iskorn, runda och genomskinliga ispartiklar, medan duggregn som fryser bildar kornsnö, avlånga och vita korn.

Upptäcker man att det faller det iskorn eller kornsnö bör man ta det försiktigt vilket färdmedel som än används.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om