Jag hittade en intressant artikel på den engelska tidningen Daily mails hemsida. Enligt engelska vinproducenter gör klimatförändringarna det nu möjligt att odla vindruvor för champagne i England. I artikeln menar man att den globala uppvärmningen gjort att det nu råder samma klimatologiska förhållanden i England som det gjorde i Frankrike för tio, tjugo år sedan. Det gör det möjligt att odla chardonnay och pinot noir så långt norrut som Yorkshire, druvor som man förknippar med framställning av champagne. Enligt en vinodlare man pratat med krävs den rätta blandningen av kallt och varmt, så ju längre norrut man kan odla vinet desto bättre. Vinodlaren i artikeln antar också att det istället kan vara svårare att få till rätt förhållanden i Champagne i Frankrike. När jag läser kommentarerna till artikeln är de så klart flera som gör sig muntra över kvaliteten på engelskt vin. Men det är också ett par som påpekar att romarna odlade vin i England. Efter att ha läst artikeln får jag konstatera att den globala uppvärmningen sätter sina spår i alla delar av vårt samhälle. Om hundra år är det kanske i Dalarna som man odlar de bästa druvorna för vin.
Engelsk champagne?
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!