Nu när våren är här på allvar och temperaturen stiger för varje dag tar man så klart varje tillfälle att vistas ute i det vackra vädret. Humöret höjs allmänt då man får en dos ljusterapi och som om inte det vore nog så samlar vi även in det livsnödvändiga D-vitaminet då vi njuter av en stund i solen.
Men precis som med det mesta här i världen så är ju inte allt guld och gröna skogar när det kommer till vår sol, jag talar såklart om den farliga UV-strålningen. Denna strålning är starkast då solen står högt på himlen eftersom vägen genom atmosfären då blir som allra kortast och mindre strålning hinner absorberas.
Andra faktorer som påverkar strålningens intensitet är molnigheten samt den omkringliggande miljön. Det är lätt att lura sig själv i situationer med tunna moln. Då försvinner en stor del av värmeeffekten, men trots detta kan UV-strålningen vara i stort oförändrad.
En vanlig missuppfattning är att havet reflekterar strålningen i stor utsträckning och att man därför lätt blir bränd ute på sjön eller på stranden. Men vattenytor reflekterar i vanliga fall mindre än 10 procent av den nedåtriktade UV-strålningen och anledningen är snarare den fria horisonten som möjliggör för strålningen att komma åt från alla håll.
Titta gärna på UV-prognosen på www.smhi.se.