Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Bakelser och väder i historien

VÄDERBITEN2012-11-07 10:51

I tisdags var det Gustav Adolfsdagen och jag måste medge att jag är lite besviken. Fick jag någon bakelse? Nej. (Köpte jag någon bakelse? Nej.) Så egentligen får jag skylla mig själv. Här har man en god anledning till att få äta sötsaker och jag tog inte chansen. Men, ni ska inte behöva läsa om mitt ätande eller inte ätande. Gustav Adolfsdagen firas till minne av Gustav den II Adolfs dödsdag 1632 där han i ett dimbelagt Lützen stupade. I historien finns det exempel på när vädret har inverkat utgången. Om vintern 1658 hade varit mildare hade kanske Karl X Gustav och hans armé inte kunnat marschera över Bält. Vad hade då hänt med den efterföljande freden i Roskilde? Utan kyla och snöstorm hade Karolinernas återmarsch till Sverige nyåret 1718-1719 fått ett lyckligare slut? Karl XII står för en av Sveriges största segrar i svensk krigshistoria där man under hans ledning segrade över en tre gånger så stor rysk armé. Vädret gynnade den svenska armén då det kraftiga snöfallet blåste mot ryssarna och skymde deras sikt. Det finns även andra exempel på hur vädret kan påverka oss: I vintras uppmättes i Sverige det högsta lufttrycket på 40 år med 1058 hekto Pascal i Haparanda. Det höga lufttrycket fick till följd att man ställde in en flygövning med JAS 39 Gripen i Luleå.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om