Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Aboriginernas väderkunskaper

VÄDERBITEN2013-10-25 08:39

Australiens klimat är skiftande. Öken, savann, monsuntropiker, alpina och tempererade områden kan alla hittas på olika platser i landet. Skillnaden mellan zonerna gör att den europeiska årstidsuppdelningen med vår, sommar, vinter och höst inte stämmer så bra. Australiens urinvånare, aboriginerna, delade upp säsongerna beroende på lokala händelser eller resurser. Uppdelningarna såg inte lika ut över hela landet, utan man studerade växternas och djurens beteende för att förutse vad som hände i miljön. Närvaron av t.ex. marsflugor var för Gadgerong folket en indikation på att krokodilägg kunde hittas, att man skulle söka efter honung och att det närmade sig sen torrperiod. Säsongscyklerna som beskrivs av olika urinvånare skiljer sig därför från plats till plats. T.ex. har Walabunnba kalendern (ca 300 km norr om Alice Springs) två årstider - Wantangka och Yurluurrp. Wantangka karakteriseras av höga temperaturer, skogsbränder och regn. Yurluurrp medför svalare och torrare väder. Jawoyn kalendern (i Katherine regionen i norra Australien) däremot har sex stycken säsoner - Jiorrk, Bungarung, Jungalk, Malaparr, Worrwopmi och Wakaringding. Mer om dessa årstider och de australiska urinvånarnas väderkunskaper finns att läsa på den Australiska vädertjänstens hemsida: www.bom.gov.au/.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om