Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Vita spår i skyn

VÄDERBITE N2014-09-04 13:13

Varje dag passerar ett stort antal flygplan över landet på hög höjd så varför ser vi inte de vita spåren, eller kondensationsstrimmorna, varje gång det är molnfritt?

För att vi ska få dessa artificiellt framställda moln av iskristaller så behöver vissa saker vara uppfyllda i atmosfären. Det måste vara rejält kallt, minst -40 grader, gärna ännu lägre. Den fukt som finns i luften som kommer ut från jetmotorn sublimerar då snabbt till iskristaller när den kyls ner av den kalla atmosfären. Flyger ett jetplan bara i tillräckligt kall atmosfär så finns alltså förutsättningar för kondensationsstrimmor. Sommartid uppfylls nästan alltid detta på hög höjd (>8km). Istället är det normalt atmosfärens fuktighet som är gränssättande för om vi ska få bestående vita strimmor på himlen. Oftast är atmosfären torr på höjd och iskristallerna avdunstar då väldigt snabbt. Vid de tillfällena bildas bara en kort vit ”svans” bakom planet som snabbt försvinner. Är däremot luften fuktig på höjd så kan kondensationsstrimmorna leva kvar väldigt länge efter planet passerat.

För jaktflyg i försvaret görs k-strimmeprognoser för att användas i taktiskt syfte, i övrig prognosverksamhet får kondensationsstrimmorna leva sitt liv tillsammans med sina naturliga släktingar av iskristaller, fjäder- och slöjmolnen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om