Folkbladet träffar Lars Bergkvist, som drog igång tankesmedjan 2009, och Bengt-Ove Jonsson som är en av medlemmarna för en pratstund. Med stor iver berättar de om arbetet de 20 medlemmarna gör; om de månatliga träffarna, om intervjuer de gjort med politiker, tjänstemän och företagare och om deras visioner för Östergötland. Medlemmarna är pensionerade vd:ar och chefer, som efter att ha lämnat arbetslivet börjat längta tillbaka.
– Många tycker att det är skönt att gå i pension när de är 65 eller 67. Men efter ett eller två år börjar de sakna att vara en del av ett sammanhang, förklarar Lars Bergkvist.
Den nya regionindelningen, som nu lagts på is, diskuteras flitigt i tankesmedjan. Här är man emot att det blir för mycket "sjukhusfokus" i regionindelningen. I stället ska arbetsliv och kommunikationer styra, menar de.
– Vi har intervjuat företagsledare i länet som stöder våra idéer. Vi hade gärna sett en regionindelning med Östergötland, Jönköpings län, norra Kalmar län och södra Sörmland, säger Bengt-Ove Jonsson.
Medlemmarna ser även problem med missmatchen på arbetsmarknaden, det vill säga att unga idag utbildar sig till "fel" yrken. Här borde arbetsgivare vara mer på tårna och berätta vilken kompetens de söker, samtidigt som staten måste styra upp utbildningsplatserna tydligare. Även syokonsulenter borde vara tydligare mot ungdomarna om var jobben finns.
– Det har varit dålig matchning i länet i 15-20 år. Det borde gå att få ordning på, menar Bengt-Ove Jonsson.
Tankesmedjan efterfrågar även en starkare röst i länet. En person som pratar för hela Östergötlands sak, som enar och är tydlig.
– Det behövs en stark person som kan uttala sig. Som Lars Stjernkvist. En person som kan samla alla oavsett politisk färg. Det vore bra för Östergötland, säger Bengt-Ove Jonsson.
Efterlysningen av en sådan röst kom upp efter att medlemmarna intervjuat politiker, tjänstemän och företagare i länets samtliga kommuner och insett att vi har ett väldigt splittrat län.
– Vi har ett län med två stora städer som inte samarbetar utan bara driver sina egna saker. Sedan finns ett antal kranskommuner som känner sig utanför, är slutsatsen tankesmedjan dragit menar Lars Bergkvist.
Nu fortsätter man försöka påverka genom en debattserie i länets tidningar.
– Vi vet inte hur mycket vi påverkar. Men någonstans kanske det fastnar något, säger Bengt-Ove Jonsson.