Utställningen, som till delar var interaktiv, visades under onsdagen vid tre tillfällen i en annars tom lokal intill Studiefrämjandet, bakom Katscha.
Här hade sex studenter från andra året på Kultur, samhälle och mediegestaltning, KSM, vid Linköpings universitet, fyllt rummet med olika stationer där besökarna fick se teater och lyssna på livemusik.
”Bambu – den nya bomullen”, ”Basinkomst ger möjlighet till studier och eget företagande” och ”Invigning av Ostlänken, vi reser snabbt och miljövänligt”. Det är några av de löpsedlar som satt uppe på en av väggarna, löpsedlar från framtiden.
Rundturen i utställningen, ett projektarbete, började med att besökarna fick en ljudfil till sina mobiler genom att scanna in en QR-kod. Via ljudspåret fick de instruktioner om hur de skulle agera inne i lokalen, samtidigt som de fick till sig tänkvärda fakta och frågeställningar.
Det första som mötte besökarna var ett kortare teaterinslag där skådespelarna Hanna Adolfsson och Emma Krafft gestaltade två programledare från framtiden, 2050, som reste tillbaka till 2018.
– Välkomna till tidsresenärerna! sa de och tog upp olika bra saker som påbörjats under 2018.
– Vi vill visa på att människorna i dag har tagit rätt beslut för att vi ska få en bättre framtid. Vi vill inte prata om alla de fel som vi gör i dag för miljön och ekonomin, utan vi vill ge en hoppfull bild: att det finns små saker att göra och att vi kommer att komma dit, säger Johanna Hyberts som ingått i projektgruppen tillsammans med Lisa Åkerman, Tone Wernersson, Thiwaporn Hong-Anon, Simone Bildstein-Hagberg och Julia Eriksson.
Inspirationen till utställningen kommer från konceptet Secret Cinema, en form av livebio, Escape House, där man ska utföra vissa uppgifter i ett rum, och tv-programmet ”Historieätarna”.
– Vi vill att besökarna ska få uppleva det mer fysiskt än att bara titta, säger Johanna Hyberts.
Ett interaktivt moment var att besökarna fick samla in gömda sedlar. Men ingen var vinnare eller förlorare, utan alla sedlar lades i en gemensam väska, vid väggen med löpsedlar.
– Jag tycker att det var väldigt intressant. Coola idéer, väldigt interaktivt, sa Axel Johansson, en av besökarna och klasskamrat till deltagarna i projektgruppen.
– Kul med pengarna, att man fick gå och plocka, inflikade Henrik Fredriksson, också han från KSM.
Så de får godkänt?
– Absolut!