Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Krigets följd: Allt fler tyska vapenvägrare

Sedan Rysslands invasion av Ukraina har Tyskland sett en kraftig ökning av antalet vapenvägrare. Många uppges motivera sina ansökningar med det blodiga anfallskrigets fasor.

En soldat inom Tysklands försvarsmakt under en övning i tyska Grafenwöhr i juli.

En soldat inom Tysklands försvarsmakt under en övning i tyska Grafenwöhr i juli.

Foto: Michael Probst/AP/TT

Tyskland2023-01-06 11:10

Under 2021 ansökte 201 tyskar om att slippa sin militärtjänstgöring av samvetsskäl. I fjol var siffran uppe i 951, enligt nyhetsnätverket Redaktionsnetzwerk Deutschland (RND).

Tyskland släppte kravet på obligatorisk värnplikt 2011, och de som ansöker om att slippa tjänstgöra är därmed redan soldater inom det tyska försvaret. Många motiverar sin ansökan med att de inte förväntade sig ett krig som det som nu utspelar sig i Ukraina.

– Soldater som i dessa säkerhetsmässigt explosiva tider inser att de inte vill skjuta och döda eller skada andra människor måste erbjudas en enkel väg ut ur försvaret, säger Michael Schulze von Glaßer inom den tyska fredsrörelsen DFG till RND.

Många av dagens tyska soldater lockades in i försvaret med löften och marknadsföring som inte har något med verkligheten att göra, enligt Schulze von Glaßer.

– Nu är många missnöjda och det är förståeligt att de vill lämna armén, säger han.

Tyskland deltar inte aktivt i kriget i Ukraina, men har försett det ukrainska försvaret med stora mängder vapen och militär utrustning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!