Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Fler kärnvapen i operativa förband

Kärnvapen verkar bli viktigare för USA och Ryssland, enligt fredsforskningsinstitutet Sipri.

En rysk kryssningsrobot visas upp under 2019.

En rysk kryssningsrobot visas upp under 2019.

Foto: Pavel Golovkin/AP/TT

Samhälle och välfärd2021-06-14 02:08

Antalet kärnstridsspetsar som har placerats i operativa förband världen över har ökat, uppger Stockholms internationella fredsforskningsinstitut Sipri i sin årsbok.

Antalet beräknas till 3 825 i början av året, en ökning från 3 720 förra året. De flesta är ryska och amerikanska.

De nio kärnvapennationerna beräknas totalt ha 13 080 kärnvapen, en nedgång från 13 400 i början av 2020.

Nedgången beror främst på att USA och Ryssland har avvecklat gamla stridsspetsar, samtidigt har båda länderna omfattande moderniseringsprogram.

”Det totala antalet stridsspetsar i världens militära lager verkar nu öka, vilket är ett oroande tecken på att den nedåtgående trenden som karaktäriserat kärnvapenarsenalerna sedan slutet av det kalla kriget har hejdats”, säger Sipriforskaren Hans M Kristensen i ett pressmeddelande, och konstaterar att kärnvapen verkar få en ökad betydelse i ländernas nationella säkerhetsstrategier.

De övriga sju kärnvapenstaterna – Kina, Indien, Pakistan, Storbritannien, Israel, Frankrike och Nordkorea – utvecklar också eller placerar ut nya vapensystem, eller har planer på det, enligt Sipri.

Men förra året innebär också en del ljuspunkter. Under 2020 dödades betydligt färre i väpnade konflikter, och vapenhandeln ökade inte, uppger Sipri.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!