Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Belarus: Full beredskap och stängda fabriker

Belarus president Aleksandr Lukasjenko anklagar Natotrupper i Polen och Litauen för "ökad rörlighet" i gränsområdet och beordrar militären att ha "full stridsberedskap". Dessutom ska fabriker där arbetare demonstrerat stängas – på Lukasjenkos order.

Belarus president Aleksandr Lukasjenko. Arkivbild

Belarus president Aleksandr Lukasjenko. Arkivbild

Foto: Andrei Stasevich

Politik2020-08-22 14:50

Uttalandet om militär beredskap kom i samband med att presidenten inspekterade militära styrkor i Grodno, nära Belarus gräns mot Polen, där en stor övning planeras i slutet av månaden.

Enligt Lukasjenko har massprotesterna efter valet i landet stöd av västländer, och han beordrade militären att försvara de västra delarna av Belarus, som han beskrev som "en pärla".

– Det innebär att vidta stränga åtgärder för att skydda vårt lands territoriella integritet.

Officiellt vann den mångårige presidenten Aleksandr Lukasjenko valet den 9 augusti med 80 procent av rösterna, men siffrorna anses allmänt vara ett resultat av valfusk. Bland annat EU och Storbritannien har konstaterat att man inte accepterar valresultatet.

Sränga fabriker

Presidenten har tidigare också beordrat skärpt gränsbevakning för att stoppa utländska stridande och vapen från att komma in i landet. Han påstår även att stora mängder pengar flödar in för att finansiera protesterna.

Lukasjenko tänker också slå tillbaka mot fabriker där arbetarna deltagit i protesterna mot hans styre.

– Om en fabrik inte är i arbete, så låt oss sätta ett lås på dess port från och med måndag. Låt oss stoppa den, säger president enligt den ryska statliga nyhetsbyrån Ria.

Arbetare vid ett antal statliga fabriker har deltagit i protestvågen, och enligt Lukasjenko är deras framtid oklar.

– Folk kommer att lugna ner sig och vi kommer att i nästa steg besluta om vem vi ska bjuda in (att arbeta).

Exil i Litauen

USA:s vice utrikesminister Stephen Biegun kommer också att besöka Litauen och Ryssland nästa vecka för att diskutera läget. Han kommer först att träffa Litauens utrikes- och försvarsministrar och ta upp "situationen i Belarus, bilaterala relationer, Nato och förvarsfrågor", enligt Litauens utrikesdepartement. Ryska diplomatkällor uppger för Interfax att Biegun sedan ska besöka Moskva under tisdag och onsdag.

Litauen är också det land där Belarus oppositionsledare Svetlana Tichanovskaja befinner sig i exil i sedan valet. Hon har tidigare sagt att det belarusiska folket "aldrig kommer att acceptera det nuvarande styret igen". Enligt hennes medarbetare ska Tichanovskaja träffa Biegun på måndagen.

I torsdags meddelade Belarus riksåklagare att det övergångsråd som Tichanovskaja tagit initiativ till är ett hot mot den nationella säkerheten, och inledde en brottsutredning. Två ledande medlemmarna av rådet förhördes på fredagen i en brottsutredning som riksåklagaren i Belarus inlett och som enligt Lukasjenko handlar om försök att ta makten.

Fakta: Aleksandr Lukasjenko

Belarus nu 65-årige president Aleksandr Lukasjenko har suttit vid makten i den tidigare Sovjetrepubliken Belarus sedan 1994, och brukar kallas Europas sista diktator. Hans utrikespolitik har till största delen varit starkt prorysk, även om relationen till den ryske ledaren Vladimir Putin inte minst den senaste tiden varit ansträngd.

Några av Lukasjenkos främsta utmanare genom åren har försvunnit spårlöst och antas vara döda, däribland den tidigare vice premiärministern Viktor Hantjar och inrikesministern Jurij Zacharenko. Andra har misshandlats eller kastats i fängelse.

Efter presidentvalet i augusti 2020, då Lukasjenko utropade sig som segrare, utbröt protester av en omfattning som inte skådats sedan Sovjetunionens upplösning. Tusentals personer har gripits och vittnesmålen om polismisshandel och tortyr är många.

EU har meddelat att man inte accepterar valresultatet och betraktar Lukasjenkos anspråk på makten som illegitimt.

Källa: NE, TT

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!