Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Största testet sedan 2017 – och mer på gång?

Nordkorea bekräftar sitt största robottest sedan 2017. Sydkorea befarar att en interkontinental robot, som alltså kan nå USA:s fastland, är näst på tur.

Tågpendlare i Seoul tittar på en nyhetssändning som visar det senaste nordkoreanska robottestet.

Tågpendlare i Seoul tittar på en nyhetssändning som visar det senaste nordkoreanska robottestet.

Foto: Ahn Young-Joon/AP/TT

Nordkorea2022-01-31 05:10

Syftet med testet var att verifiera funktionsdugligheten hos roboten, döpt till Hwasong-12, rapporterar Nordkoreas statliga nyhetsbyrå KCNA.

Senast den slutna diktaturen provsköt en Hwasong-12, 2012, så följdes det snabbt upp med en Hwasong-15. Den första är en medeldistansrobot, vars räckvidd gör att den kan nå exempelvis USA:s ö Guam i Stilla havet. Den sistnämndas kapacitet innebär att den skulle kunna nå USA:s fastland.

Födelsedagar på gång

Sydkoreas president Moon Jae-In ser ett "liknande mönster" i nuläget som 2017, och befarar att Nordkoreas ledare Kim Jong-Un planerar även ett interkontinentalt test.

Söndagens projektil beräknas enligt den sydkoreanska militären ha flugit 800 kilometer på en höjd av 2 000 kilometer innan den landade i vattnet mellan den koreanska halvön och Japan.

Sydkoreanska experter tror också att Kim behöver staga upp sin regim med propagandasegrar inför två stora högtider som stundar – 80-årsdagen av pappan Kim Jong-Ils födelse i februari, samt att det i april är 110 år sedan farfadern Kim Il-Sung, landets grundare, föddes. Det är en känslig tid även för grannländerna, med vinter-OS i Kina i februari och presidentval i Sydkorea i mars.

Högre status

– Han är beroende av avancerade vapen, säger Lim Eul-Chul, Nordkoreaforskare vid universitetet Kyungnam i Seoul, till nyhetsbyrån AFP.

Enligt Lim är strategin nu uppenbarligen att tvinga supermakten USA att "kapitulera" inför Nordkoreas krav.

– Han ser militär framgång som bästa vapnet för att bygga upp sin stolthet och höja sin och landets status.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!