Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

November historiskt varmt världen över

Inte bara i Sverige bjöd november på värmerekord. Förra månaden var den globalt varmaste novembermånaden sedan mätningarnas start, rapporterar EU:s klimatforskningscenter Copernicus.

Skidorter i Alperna har öppnat portarna för säsongen – men snön lyser med sin frånvaro på sina håll. På bilden schweiziska Arosa den 29 november.

Skidorter i Alperna har öppnat portarna för säsongen – men snön lyser med sin frånvaro på sina håll. På bilden schweiziska Arosa den 29 november.

Foto: Gian Ehrenzeller

Miljö2020-12-07 09:05

De globala medeltemperaturerna i november 2020 låg nära 0,8 grader över standarden mellan 1981 och 2010. Temperaturer högst över genomsnittet uppmättes i norra Europa, Sibirien och Arktiska havet, enligt Copernicus.

”Globalt var november en utomordentligt varm månad, jämfört med andra novembermånader. Temperaturerna i Arktis och norra Sibirien förblev genomgående höga, med havsisen i sin näst lägsta utsträckning i november. Denna trend berör och lyfter fram vikten av omfattande övervakning av Arktis, eftersom det värms snabbare än resten av världen", säger Carlo Buontempo, chef för Copernicus klimatförändringstjänst, i ett pressmeddelande.

Även över delar av bland annat USA, Sydamerika, södra Afrika och Australien uppmättes betydligt högre temperaturer än vad som vanligtvis ses i november. Novembers globala rekordvärme låg drygt 0,1 grad över de tidigare varmaste novembermånaderna 2016 och 2019.

Dessutom var de genomsnittliga hösttemperaturerna i Europa de högsta som uppmätts på kontinenten – 0,4 grader högre än den tidigare rekordhösten 2006. 2020 spås nu bli det varmaste kalenderåret för hela Europa, rapporterar Copernicus.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!