Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Jamaica ska kräva kompensation för slaveriet

I hundratals år var Jamaica en central knutpunkt för den transatlantiska slavhandeln. Nu planerar önationen att söka kompensation från Storbritannien för kungadömets historiska brott.

Figuriner på Internationella slaverimuseet i brittiska Liverpool skildrar arbetet på de jamaicanska plantagerna. Arkivbild.

Figuriner på Internationella slaverimuseet i brittiska Liverpool skildrar arbetet på de jamaicanska plantagerna. Arkivbild.

Foto: Russell Contreras/AP/TT

Jamaica2021-07-14 05:15

– Våra afrikanska förfäder togs med våld från sina hem och utsattes för grymheter utan motstycke för att det brittiska imperiet tjänade på deras tvångsarbete, säger landets kulturminister Olivia Grange.

– Det är hög tid för gottgörelse.

Enligt FN:s siffror forslade de europeiska kolonialmakterna 15 miljoner förslavade människor över Atlanten. Storbritannien skeppade 600 000 bortrövade människor till Jamaica – från 1655 fram till självständigheten 1962 en brittisk koloni – för att slita inom jordbruket.

Jamaica har formellt inte preciserat storleken på sitt gottgörelsekrav, men ett förslag i parlamentet nämner summan 7,6 miljarder pund, eller 91 miljarder kronor. Det ska motsvara vad Storbritannien betalade till plantageägarna i samband med att slaveriet förbjöds 1834.

– Jag vill att slavarna får samma summa som slavägarna fick, säger parlamentsledamoten Mike Henry från regerande Jamaicas arbetarparti.

Storbritannien lånade då det begav sig upp summan. Den sista avbetalningen på lånet gjordes 2015.

Jamaica är medlem av Samväldet, där Storbritannien och en del av dess forna kolonier ingår, och formellt är drottning Elizabeth alltjämt önationens statschef.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!