Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Tiramisuns "pappa" är död

Restaurangägaren Ado Campeol, mest känd som "tiramisuns pappa", har avlidit vid 93 års ålder, skriver BBC.

Ado Campeols restaurang Le Beccherie var den första att servera tiramisu. Arkivbild.

Ado Campeols restaurang Le Beccherie var den första att servera tiramisu. Arkivbild.

Foto: Joe Keller/AP/TT

Italien2021-10-31 15:50

Restaurangägaren Ado Campeol, mest känd som "tiramisuns pappa", har avlidit vid 93 års ålder, skriver BBC. Campeol drev under många år restaurang Le Beccherie i staden Treviso i norra Italien där efterrätten tiramisu serverades för första gången 1972.

Det är dock inte Campeol som skapat rätten, utan hans fru Alba Campeol tillsammans med kocken Roberto Linguanotto. Linguanotto har berättat att tiramisu kom till av misstag, när han skulle göra vaniljglass.

Han tappade mascarpone i en bunke med ägg och socker. När han rörde ihop det upptäckte han att han fått fram en utsökt smak, som han lät Alba Campeol prova. Sedan testade de tillsammans att lägga till sockerkaka doppad i kaffe samt pudrade anrättningen med kakaopulver.

De döpte efterrätten till tiramisu, som betyder "pigga upp mig". Receptet offentliggjordes för första gången i en lokaltidning 1981 och har blivit en av Italiens mest kända desserter.

Luca Zaia, guvernör i Venetoregionen, beklagar att staden med Ado Campeols död har "förlorat en legendar i mat- och vinhistorien".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!