Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Här är "dricka hemma"-app en succé

Karaoke med kollegerna är en viktig del i landets företagskultur. Så vad göra när krogarna håller coronastängt? För miljoner japaner har svaret blivit att skåla digitalt.

Sake avnjuts numera helst hemmavid – men gärna i kollegers digitala sällskap. Genrebild.

Sake avnjuts numera helst hemmavid – men gärna i kollegers digitala sällskap. Genrebild.

Foto: Fotograf saknas!

Hälsa och sjukvård2020-05-16 20:00

I Japan kretsar en stor del av det sociala livet kring arbetsplatsen och på många företag är deltagande i nomikai – after work med kollegerna – ett outtalat krav snarare än ett frivilligt nöje.

Men virusutbrottet har satt käppar i hjulet för den populära sedvänjan. Även om nödläget har hävts i större delen av Japan håller de flesta krogar och karaokebarer fortfarande stängt.

För att hålla ensamheten stången har många förlagt de blöta företagseventen till den digitala sfären. Appen Tacnom – japanska för "att dricka hemma" – har bara månader efter sin lansering lockat miljontals användare.

– Jag hoppas att vår tjänst kan hjälpa användarna att träffa de människor som de inte kan umgås med nu. Det skulle göra mig väldigt lycklig om det kunde förgylla deras tid hemma, säger appchefen Takashi Kiyose.

Flera företag stöttar aktivt trenden med digitala firmafester, rapporterar affärstidningen Nikkei. Tokyobaserade reklambyrån Value Creation ger ett bidrag på 8 000 yen – motsvarande drygt 700 kronor – per anställd och månad för distansdrickande med arbetskamraterna.

Samma sak gör mobilspelsutvecklaren Gree – som ser nätbaserad nomikai som "en bekräftelse på teambuilding."

Av hävd är det chefen som tar initiativet, och den traditionen lever vidare även under coronatider. I Tokyo organiserade eventföretaget Linkbal after work via video för drygt 30 medarbetare.

– Vi känner en känsla av samhörighet med kollegerna och slipper bli stressade ensamma, sade Chiharu Deki, en av de anställda som deltog, till Nikkei.

Fakta: Japanskt arbetsliv

Japan reste sig ur andra världskrigets förödelse och expanderade snabbt till att bli världens näst största ekonomi. Men ”det japanska undret” förändrade samtidigt traditionella familjemönster. Att flera generationer levde tillsammans blev mer sällsynt i takt med att antalet hushåll växte.

Under framgångsåren erbjöd storföretag ofta livstidsanställningar och arbetstagare rekryterades direkt ur skolan. Systemet skapade stor företagslojalitet bland anställda.

I slutet av 1980 störtdök Japans upptrissade aktiekurser och fastighetspriser. Efterverkningarna av finanskraschen kom att påverka landet i över två årtionden.

Fortfarande kretsar en stor del av livet kring arbetsplatsen, men modellen har börjat luckrats upp. I dag har 25 procent av de sysselsatta osäkra anställningar. Bland unga är andelen 50 procent.

Källor: Landguiden/UI och OECD

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!