Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Grillad mus mättar magar i pandemins Malawi

Grillspett med mus. Eller kokad och kryddad gnagare.

Möss som fångats för att bli människomat i Malawi. Arkivbild.

Möss som fångats för att bli människomat i Malawi. Arkivbild.

Foto: Tsvangirayi Mukwazhi/AP/TT

Ekonomi, näringsliv & finans2020-09-04 20:00

Det har blivit en viktig proteinkälla i Malawi sedan coronapandemin lett till livsmedelsbrist och ekonomiska problem.

I vanliga fall äts skogsmöss främst som ett mindre mellanmål i det sydöstafrikanska landet. Men nu har de blivit ett alternativ till kött. Över hälften av befolkningen lever under fattigdomsgränsen och viruset har förvärrat situationen för många.

– När tiderna är svåra förlitar vi oss på möss för att komplettera vår diet, säger lantbrukaren och musfångaren Bernard Simeon.

Regeringen har lovat bidrag till människor som blivit arbetslösa på grund av pandemins restriktioner, men insatsen har blivit fördröjd.

Myndigheter har i stället uppmanat boende i fattigas områden att addera sådant som finns gratis i naturen till livsmedelsförråden. Möss är en av flera proteinkällor, enligt Sylvester Kathumba som är näringsexpert på hälsomyndigheten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!