Tjänstemännen har nu lämnat över den stora utredningen "Framtidens resor" till de styrande politikerna i Norrköping, ett underlag för framtida beslut.
Framtidens resor i Norrköping är ett EU-finansierat projekt som pågått under tre års tid. Bakom projektet står Norrköpings kommun, Östgötatrafiken och Region Östergötland.
– Jag är noga med att säga att det här är ett utredningsmaterial, ett tjänstemannaförslag. Politiken har inte tagit någon ställning i detta, säger Kikki Liljeblad (S), kommunalråd och ordförande i stadsplaneringsnämnden.
Bakgrunden till utredningen är att Norrköping växer, och att Ostlänken år 2035 kommer in i stadskärnan. För att få maximal effekt av snabbjärnvägen behöver även resor till och från stationen gå snabbare.
Målbilden är 175 000 invånare i Norrköping till år 2035.
– Det kanske tuffaste målet är att biltrafiken ska inte öka trots att befolkningen växer, säger Kikki Liljeblad.
Under projekttiden har omfattande utredningar gjorts kring trafiksituationen. Utifrån den kunskapen har projektet föreslagit en rad åtgärder som ska göra det smidigare att cykla, gå och åka kollektivt. På 15 minuter ska man kunna ta sig in till resecentrum från stans ytterkant.
En frågeställning är också hur man snabbare kan ta sig från Söderköping och Finspång in till det nya resecentret.
EU, som stöder ett hållbart resande och ett sammanlänkat Europa, har bidragit med elva miljoner kronor till utredningen.
– Vi har uppenbara problem, vi är inte tillräckligt bra som stad, när man kommer hit, säger Dag Johansson, strateg vid stadsbyggnadskontoret och visar att det tar lång tid att passera stadskärnan både med bussar och spårvagn.
Förslaget i utredningen är att kollektivtrafiken ska få bättre företräde, genom signalprioritering, och separata bussfiler, inte minst vid infarterna till stan.
Nya spårvägslinjer föreslås också, närmast till Vrinnevisjukhuset via Kungsgatan, och så den omdiskuterade Ljuralänken, som KD i nuläget säger nej till. Ljuralänken sätts här in i en helhetsbild. I förlängningen kan det också bli spårvagn till Himmelstalundsområdet och Lindö.
Andra förslag är en ringlinje för bussar, en ny gång- och cykelbro över Strömmen i förlängningen av det som var tänkt att bli en västra promenad, från krematoriet över till Kneippen, och cykel- och gångtunnlar till exempel ute vid Ingelsta.