Kinesiska myndigheter har infört stränga restriktioner för resor till och från mångmiljonstaden Wuhan, epicentrum för det pågående coronavirusutbrottet. Men efter förhandlingar mellan Washington och Peking kommer på söndagen ett specialchartrat plan med omkring 230 amerikanska diplomater och medborgare ombord att tillåtas lyfta från staden, rapporterar Wall Street Journal.

Enligt USA:s ambassad i Peking beslutade det amerikanska utrikesdepartementet om evakueringen till följd av "reserestriktioner och överbelastade sjukhus i Wuhan".

Franska bussar

Flera andra länder överväger eller planerar att evakuera medborgare från Wuhan.

Ryssland för diskussioner med Kina om möjligheten att evakuera ryska medborgare från Wuhan och resten av Hubeiprovinsen, enligt den statliga ryska nyhetsbyrån Ria Novosti.

Även Frankrike planerar att evakuera medborgare. Dessa ska i ett första steg transporteras till staden Changsa i grannprovinsen Hunan.

"Generalkonsuln, i samarbete med lokala myndigheter, planerar att arrangera busstrafik för att franska medborgare och deras kinesiska och utländska partners och barn ska kunna resa från Wuhan till Changsa", skriver det franska konsulatet i Wuhan i ett mejl som citeras av dagstidningen SCMP.

UD avråder inte

Svenska utrikesdepartementet planerar inga liknande åtgärder.

"I nuläget planerar vi inte att evakuera svenska medborgare från Wuhan. UD står i kontinuerlig kontakt med Folkhälsomyndigheten och utgår ifrån myndighetens bedömning rörande resor med till länder eller områden som drabbats av coronaviruset", skriver UD i ett mejl till TT.

UD har heller inte ändrat sina reserekommendationer med anledning av virusutbrottet.

"Någon avrådan på grund av risken för att smittas av coronaviruset finns inte för närvarande", skriver UD.

Många svenska storföretag har verksamhet i Kina med sammanlagt tiotusentals anställda.

Lastbils- och busstillverkaren Volvo har bara ett fåtal av sina runt 4 500 medarbetare i Wuhan. Shanghai är bolagets kinesiska huvudort.

Vi har en särskild procedur om någon vill resa till Kina. Vårt resebokningssystem flaggar upp att resan måste godkännas av högsta chef. Är det absolut kritiskt att personen ska åka måste den planeras tillsammans med säkerhetsavdelningen. Men i nuläget har vi inga sådana resor planerade, säger Claes Eliasson, presschef på Volvokoncernen, till TT.

Svenska bolag agerar

I övrigt följer Volvo råd och rekommendationer från myndigheter och WHO och ser till att sprida informationen bland de anställda.

Vi ser till att det finns handsprit och munskydd till medarbetarna. Och ingen åker till eller från utbrottsområdet. Om det är någon som varit i den aktuella regionen på senare tid arbetar den personen hemifrån i 14 dagar, säger Claes Eliasson.

Även från Ericsson och Atlas Copco är beskedet att man följer utvecklingen i Kina noga och efterlever officiella rekommendationer om resande och hygien. Med anledning av det kinesiska nyåret är de flesta anställda lediga.

"I Wuhan har Ericsson begränsad verksamhet med ca 450 anställda", skriver presschefen Peter Olofsson till TT. Bolaget har omkring 11 000 anställda i Kina.

Bibehållen lön

Av Atlas Copcos cirka 6 000 anställda arbetar ett 90-tal i Wuhan-området. "De av våra anställda som bor eller arbetar i Wuhan har vi vidtagit särskilda åtgärder för", skriver presschefen Sara Liljedal till TT.

Möbeljätten Ikea har stängt sitt varuhus i Wuhan på inrådan av de lokala myndigheterna.

Klädföretaget H&M har stängt 13 butiker i regionen, varav nio i Wuhan, berättar bolaget för Svenska Dagbladet. De anställda får stanna hemma med bibehållen lön och reseförbud till regionen gäller.

Inget av det dussintal bolag som tidningen kontaktat rapporterar att någon anställd insjuknat i coronaviruset eller att utbrottet drabbat verksamhet eller produktion.