Underskottet i utbildningsnämnden ser ut att bli 54 miljoner kronor för år 2017. På måndagen diskuterade kommunstyrelsen den uppkomna situationen.
– Det vi pratade om då är vad vi i kommunstyrelsen behöver ge för stöd till utbildningskontoret och utbildningsnämnden för att de ska få ordning på sin ekonomi, men också, minst lika viktigt, klara av att nå de mål som vi satt när det gäller verksamheten för att förbättra skolresultaten, säger Lars Stjernkvist.
– Åtgärd ett är att ta reda på hur stort underskottet är. I år har de uppgett att underskottet är drygt 50 miljoner, 54 miljoner. Det gäller 2017. Men det som egentligen är mest oroväckande ekonomiskt är att vi går in i 2018 med för höga kostnader, säger Lars Stjernkvist.
Kommunstyrelsen beslutade om tre åtgärder.
– Det ena var att vi sa att utbildningskontoret redan nu ska få förstärkt stöd för att skärpa den ekonomiska uppföljningen.
Det andra var att presidierna i kommunstyrelsen och utbildningsnämnden, inklusive kommundirektören och utbildningsdirektören, ska träffas regelbundet för att följa utvecklingen, för att diskutera både ekonomin men också hur man ska nå målen för eleverna.
– Det tredje var att vi till den 8 januari 2018 vill ha en beskrivning av underskottet. Vad är orsaken? Till den 8 januari vill vi också ha en bild av hur stort är det beräknade underskottet 2018 om vi inte vidtar några åtgärder.
– Det är för att göra en bedömning av om vi behöver ta fram en tilläggsbudget, säger Lars Stjernkvist som redan nu är säker på att man kommer att behöva skjuta till pengar till utbildningsnämnden nästa år.
Om skolan ska få arbetsro klarar man inte av att hämta hem så här mycket pengar utan att få draghjälp, menar han.
Huvudförklaringen till underskottet på 54 miljoner i år är att kostnaderna för stöd till barn i behov av extrastöd ökat, något utbildningskontoret tyvärr konstaterat allt för sent, säger Stjernkvist. En annan är att man räknat med större statsbidrag än som blev fallet.
Varför har det här upptäckts så sent? Är det brist på rutiner eller något som inte fungerar på utbildningskontoret?
– Jag ska inte spekulera om det innan vi har gjort en fördjupad analys, säger Lars Stjernkvist.
– Det som jag ser som det riktigt allvarliga är att det så sent dyker upp en så stor avvikelse.
På frågan om det brister i den politiska styrningen i utbildningsnämnden svarar Stjernkvist att oavsett orsaken är det alltid politiker som har det yttersta ansvaret.
– Det viktiga nu är inte att leta syndabockar, utan det är att hitta brister i systemet, i uppföljningen, och det är vårt ansvar att se till att det sker.
– Det var ingen som kunde förutse det här, varken oppositionen eller majoriteten hade sett det här underskottet komma, säger Lars Stjernkvist.
– Jag har förståelse för att utbildningskontoret och utbildningsnämnden inte har en alldeles enkel uppgift. Vi har tagit emot väldigt många barn som behöver mycket stöd.
Nicklas Lundström (V) tycker att det är märkligt att man inte sett, eller inte rapporterat in underskottet i tid.
– Kostnaderna för elever som behöver särskilt stöd kan knappast ha exploderat på en månad. Det finns ett problem där, med att beskedet kommer så sent.
Vems fel är det?
– Det kan man diskutera. Jag tycker ändå att nämnden har tagit tag i det ganska bra. Men det är klart, de är också ansvariga för rutinerna som finns.